Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag voor zetel organisatie tegen biologische wapens

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=404422Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht nummer 146

Datum: 30 november 2000

Den Haag in de race voor zetel organisatie tegen biologische wapens

Nederland zet op 7 december 2000 een belangrijke stap om de Organisatie ter Bestrijding van Biologische Wapens (OPBW) naar Den Haag te halen. Dan vindt in Geneve de officiële presentatie plaats van Nederland als gastland voor de nog op te richten OPBW. Deze organisatie zal zich toeleggen op het uitbannen van biologische wapens in de wereld. Met biologische wapens kunnen binnen zeer korte tijd dodelijke ziektes op grote groepen mensen worden overgebracht.

De positie van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld zal sterker worden met de vestiging van de OPBW. Den Haag is al gastheer van het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Hof van Arbitrage, het Joegoslavie-Tribunaal, Europol en de Organisatie ter Bestrijding van Chemische Wapens (OPCW).

Het besluit over de vestigingsplaats zal naar verwachting binnen een jaar vallen. Behalve Nederland is Zwitserland kandidaat, met Geneve als standplaats voor de nog op te richten OPBW. Nederland wil de organisatie vestigen in een nieuw gebouw op een toplocatie in Den Haag en biedt een uitgebreid pakket aan voorzieningen (o.a. vergaderfaciliteiten, beveiliging, IT-voorzieningen). Nederland is bereid hiervan de kosten te dragen en zal bovendien, in samenspraak met de toekomstige organisatie, het beheer en onderhoud van dit gebouw op zich nemen.

Het verdrag tegen biologische wapens is sinds 26 maart 1975 van kracht en werd door 141 landen geratificeerd. Een zogenoemde Ad Hoc Groep zal nu zorgen voor een controlemechanisme, dat toeziet op naleving van het verdrag. Een dergelijk verificatieprotocol is juridisch bindend, wat betekent dat de OPBW/VN-Veiligheidsraad sancties kan treffen tegen eventuele schendingen van het verdrag.

Nederland voert een intensieve campagne om de organisatie naar Den Haag te krijgen. De Haagse wethouder Bas Verkerk, Secretaris Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Frank Majoor en de Nederlandse Ontwapeningsambassadeur in Geneve Chris Sanders presenteren op 7 december in Geneve het voorstel voor de vestiging van de OPBW in Den Haag.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie