Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Haarlem genomineerd voor Energy Award

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem genomineerd voor Energy Award

Aardgas als milieuvriendelijke brandstof

De gemeente Haarlem maakt kans op een van de Energy Awards die Novem uitreikt tijdens de Nationale Klimaatconferentie, op donderdag 7 december in Fort Voordorp te Groenekan. Haarlem is trekker van het project Gas Als Ideale Aandrijving (GAIA) en is hiervoor genomineerd in de categorie Verkeer en Vervoer. De Energy Awards zijn bedoeld voor gemeentelijke projecten die de uitstoot van CO2 verminderen. Wethouder van milieu, Ton Smit, geeft tijdens de Nationale Klimaatconferentie van Novem een workshop voor vertegenwoordigers van lokale en provinciale overheden die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden om aardgas als tractiebrandstof in te zetten. Smit: "Het is onze ambitie om de negatieve effecten van diesel- en benzineauto´s in de stad te verminderen, zowel wat de gezondheid als de geluidsoverlast betreft. Dat doen we door ons eigen wagenpark waar mogelijk op aardgas te laten rijden."

Partners

Haarlem heeft de afgelopen maanden contact gezocht met mogelijke partners om ervoor te zorgen dat er in de toekomst een betere infrastructuur voor aardgaswagens komt. Smit: "De gemeente Haarlem heeft het initiatief genomen maar om het een succes te laten zijn, moet het eigenlijk in de hele regio worden ingevoerd. Daarom hebben we contact gezocht met Amstelveen, Haarlemmermeer, Schiphol en de Meerlanden. Verder werken we samen met ReinUnie, de provincie Noord-Holland en de Nutsbedrijven Haarlemmermeer en Amstelland."

De voordelen van aardgas

Aardgas is als tractiebrandstof veel schoner dan diesel of benzine. Daarbij is een aardgasmotor beduidend stiller dan een benzine- of dieselmotor. Het enige nadeel van aardgas is dat een aardgastank een beperkte capaciteit heeft, maar dat is op te lossen door meer aardgastankstations te realiseren.

Huisvuilwagens op aardgas

In Haarlem rijden er momenteel twee huisvuilwagens op aardgas. Medio 2001 rijden er zeven huisvuilwagens en zes bestelwagens van gemeente op aardgas. Uiteindelijk moeten alle 22 huisvuilwagens op aardgas gaan rijden. Vervolgens gaan de samenwerkende partners van het GAIA-project kijken of ook de rest van het wagenpark over kan gaan op aardgas. Afgeschreven wagens zullen dan vervangen worden door nieuwe aardgaswagens die rechtstreeks uit de fabriek komen. Het laten inbouwen van aardgasmotoren is lastig en geeft vaak onnodige technische complicaties. Die problemen bestaan bij kant en klare aardgasvoertuigen niet.

6 december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie