Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpak risico's en overlast vuurwerk gemeente Hoorn

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Hoorn
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoorn

Nieuws

POLITIE EN HALT-BUREAU PAKKEN RISICO'S EN OVERLAST VUURWERK AAN Het blijft nodig om jongeren te wijzen op de gevaren van vuurwerk en de regels waaraan ze zich moeten houden. Daarom gaat het HALT-bureau weer samen met de politie op bezoek bij scholen voor het jaarlijkse vuurwerkproject.

Aangezien voorkomen nog altijd beter is dan genezen, krijgen de leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs voorlichting over vuurwerk door de politie en medewerkers van het HALT-bureau. Voor alle deelnemende scholen (meer dan 100!) is een posterwedstrijd uitgeschreven, waarin de jongeren op creatieve wijze ideeën over de leuke en minder leuke kanten van vuurwerk kunnen spuien. Doel van de actie is het aantal ongevallen met vuurwerk en de overlast zo veel mogelijk terug te dringen.

CIJFERS VORIGE JAARWISSELING
Vorig jaar werd er voor 103 miljoen gulden aan legaal vuurwerk afgestoken. Het jaar ervoor was dat 80 miljoen. Voor de millenniumwisseling is er dus ruim 25% meer afgestoken. Hoeveel illegaal vuurwerk er is afgestoken, is natuurlijk niet bekend. De politie en douane hebben wel 340 duizend kilo in beslag genomen. Dat was 140 duizend kilo meer dan het jaar ervoor. De meeste ongelukken zijn brandwonden aan handen en vingers en oogwonden.
1200 mensen moesten de afgelopen jaarwisseling naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer kleine ongelukjes gebeurd, maar die mensen hoefden niet naar het ziekenhuis. Gelukkig daalde het aantal ongelukken door zwerfvuurwerk flink, van 32% naar 18%. Opruimen helpt dus echt!
Je hoeft trouwens niet zelf vuurwerk af te steken om een ongeluk te kunnen krijgen. Bijna één op de drie ongelukken gebeurde bij een omstander.

KLACHTEN
De politie let extra op het gebruik en de verkoop van illegaal vuurwerk. Gezien de ervaringen van voorgaande jaren richt de politie zich met name op de overlast en het opsporen van de illegale tussenhandel.
Wie overlast met vuurwerk veroorzaakt en betrapt wordt, wacht inbeslagname van het vuurwerk plus een proces-verbaal voor het op straat in bezit hebben van vuurwerk en het afsteken daarvan. De boete kan oplopen van ¦ 70,- tot maar liefst ¦ 250,-. Wie met vuurwerk schade aan andermans bezittingen toebrengt, zal nog dieper in de buidel moeten tasten. Uiteraard kan de politie bij overlast alleen effectief optreden als er voldoende meldingen binnenkomen. Heeft u vóór 31 december overlast van vuurwerk, belt u dan 0900-8844.

HALT
Jongeren die voor het plegen van een vuurwerkdelict (kopen of in bezit hebben vóór 28 december of afsteken vóór 31 december) worden opgepakt, krijgen van de politie te horen dat zij de zaak via bureau HALT kunnen afdoen. Dat kan alleen als de jongere en zijn ouders of verzorgers hiermee instemmen. De jongere kan dan de zaak weer goedmaken door vergoeding van de schade of door het verrichten van (schoonmaak)werkzaamheden. Gaat dat goed, dan wordt de zaak niet bij Justitie geregistreerd. Dit betekent dat een strafblad achterwege blijft en de boete vervalt. Deze vorm van afdoening geldt voor alle West-Friese jongeren van 12 tot 18 jaar en zal zoveel mogelijk als lik-op-stuk worden uitgevoerd.terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie