Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internetters nauwelijks bewust van veiligheidsrisico's

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten
MINVENW

7 december 2000

INTERNETTERS NAUWELIJKS BEWUST VAN MOGELIJKE VEILIGHEIDSRISICOS

Internetgebruikers blijken zich maar nauwelijks bewust van de mogelijke veiliheidsrisicos van het gebruik van internet. Gevraagd naar de nadelen van internet , scoren traagheid van het medium (36%) en hoge telefoonkosten (26%) het hoogst. 10% noemt verslavingsgevaar, maar veiligheid komt nauwelijks spontaan aan de orde. Slechts 4% van de ondervraagden noemt betalingsfraude, 3% hackers en 2% virussen. Specifiek gevraagd naar de veiligheid van het internetgebruik meldt bovendien driekwart van de internetters geen risicos te zien. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd.

De rijksoverheid werkt aan een voorlichtingscampagne over veilig internetgebruik die volgend jaar van start gaat. Eén op de drie internetgebruikers heeft behoefte aan meer informatie over internetveiligheid. De resultaten van het marktonderzoek zijn vandaag bekend gemaakt op een conferentie over internetveiligheid van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken. Ruim de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder gebruik surft op het internet. 86% procent van de gebruikers heeft een aansluiting thuis en 31% op het werk.
Uit het onderzoek blijkt wel dat veel gebruikers een virusscanner hebben, maar alleen ervaren internetters zich beter wapenen door bijvoorbeeld ook een zogenaamde firewall te installeren.

Opvallend is dat de consument de verantwoordelijkheid voor de risicos op het internet bij de serviceproviders en zichzelf legt en niet zozeer bij de overheid. Daarnaast geeft de consument aan weinig praktische informatie over het veilig gebruik van internet te kunnen vinden of te ontvangen. Logisch gevolg is dat één op de drie internetgebruikers aangeeft dat voorlichting op dit gebied welkom is. Er is met name behoefte aan meer informatie over beveiliging in het algemeen, bescherming van persoonlijke gegevens/privacy, beveiliging van betalingsverkeer, fraude en virussen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil internetgebruikers bewust maken van de risicos op internet en praktische informatie aanreiken om de risicos onder de aandacht te brengen, zonder daarbij hun vertrouwen in dit medium te beschadigen. De beoogde gezamelijke voorlichtingscampagne over veilig internetgebruik moet aansluiten bij de campagne Nederland gaat digitaal, die de overheid eerder dit jaar startte.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie