Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris Faber komt langkampeerders tegemoet

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 7 december 2000.

Staatssecretaris Faber (LNV) komt binnenkort met een voorstel om de Wet op de Openlucht Recreatie (WOR) aan te scherpen, waardoor de rechtsbescherming van langkampeerders verbetert en gemeenten beter kunnen optreden tegen illegale permanente bewoning van recreatiewoningen. De staatssecretaris deed haar toezegging toen ze het rapport "Langkampeerders: inpakken en wegwezen" in ontvangst nam van SP-kamerlid Remi Poppe. Daarmee nam ze direct een van de zeven suggesties van Poppe over om de bescherming van recreanten te verbeteren en tegelijk de ongewenste praktijken van projectontwikkelaars in het buitengebied tegen te gaan.

Het SP-rapport toont aan dat de laatste jaren op grote schaal stacaravans zijn vervangen door chalets. In de onderzochte gemeenten is dit maar liefst voor 16% van de standplaatsen gebeurd. Hierbij worden de oorspronkelijke recreanten, meestal gezinnen met een krappe portemonnee, gedwongen om te vertrekken. Dat gaat soms gepaard met keiharde intimidatie. De kopers van de nieuwe, veel luxere en grotere chalets, tellen tussen de anderhalve en vijf ton neer voor hun vakantiehuis, dat vervolgens in 50% van de gevallen permanent bewoond wordt. Zo verrijzen op de Veluwe, in het kustgebied en andere aantrekkelijke natuurgebieden nieuwe dorpen, terwijl het officiële rijksbeleid dit juist verbiedt.

Poppe vindt het positief dat de staatssecretaris nu ook van mening is dat het wettelijk instrumentarium moet worden aangescherpt. Hij denkt echter dat het niet bij de aanpassing van de WOR moet blijven: "De bescherming van langkampeerders tegen huuropdrijving, koppelverkoop, herstructurering zonder draagvlak moet absoluut beter. Bestemmingsplannen in het buitengebied moeten veel nauwkeuriger worden en daarna ook beter gecontroleerd. De hypotheekaftrek voor chalets zou gekoppeld moeten worden aan de eis dat deze een woonbestemming hebben, wat op campings nooit het geval is. En tenslotte: gemeenten in het buitengebied moeten voldoende huurwoningen bouwen voor mensen uit het dorp, zodat die niet gedwongen worden om in een chalet te kruipen."

Inlichtingen:
Paulus Jansen, tel. (070) 3183802
Remi Poppe, tel. (070) 3182802

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie