Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdam zet screening bedrijven door

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|

Amsterdam zet screening bedrijven door

Inrichting en exploitatie bureau screenings- en bewakingsaanpak

Amsterdam gaat door met het screenen en bewaken van grote projecten. Achterliggende gedachte hierbij is dat ook het bestuur een belangrijke rol heeft bij de aanpak van (georganiseerde) criminaliteit. De gemeente streeft er naar alleen zaken te doen met integere ondernemers en is zich er van bewust daarin een voorbeeldfunctie te hebben. Het college van B&W heeft ingestemd met de criteria op basis waarvan ondernemingen die betrokken zijn bij (de aanbesteding van) een gemeentelijk project voor screening door het bureau SBA (screenings- en bewakingsaanpak) in aanmerking komen. Het gaat om selectiecriteria die apart of in combinatie met elkaar kunnen worden gebruikt:
* Projecten die al dan niet Europees worden aanbesteed volgens de Richting EEG Werken met een aanbestedingsbedrag van tenminste 5.000.000 gulden, of de richtlijn EEG Diensten of de Richtlijn EEG Leveringen met een aanbestedingsbedrag van tenminste 200.000 gulden.

* Projecten met een grote mate van complexiteit.
* Projecten met strategische of kwetsbare onderdelen.
* Projecten met een kwetsbare bedrijfsvoering.
* Projecten met een grote invloed op informatiehuishouding en gegevensoverdracht.

* Projecten met een hoog afbreukrisico.

* Projecten met bestuurlijk risico.

Op 18 april jl. nam het college een instellingsbesluit voor het bureau SBA. Sindsdien zijn er 23 screeningen verricht bij 6 verschillende projecten. In 19 gevallen constateerde men tekortkomingen ten aanzien van de onderneming of leidinggevenden. In een aantal gevallen zijn die na overleg met de ondernemingen weggenomen. In een geval leidde de screening tot het uitsluiten van een bedrijf.

Het college heeft in een circulaire vastgelegd dat bij iedere Europese aanbesteding het bureau SBA ingeschakeld moet worden. Ook geldt dat bij Europese aanbestedingen gemeentelijke organisaties financiële middelen moeten reserveren voor de screening: 0,5% van de projectkosten tot een maximum van 500.000 gulden per project. Het college heeft ook ingestemd met de exploitatie en formatie van het bureau SBA onder de voorwaarde dat na een jaar de formatieve sterkte wordt geëvalueerd. Formatief en organisatorisch wordt het bureau SBA als een onafhankelijk bureau bij de toekomstige afdeling Inkoop van de sector Concern van de Bestuursdienst ondergebracht. Behandeling in de raadscommissie was op 28 november.

Mirjam Otten 5522045

^


-

© gemeente Amsterdam - 7-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie