Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Trechterbekernederzetting onder de klei bij Winsum

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 7 december 2000 Persbericht nr. 216

Trechterbekernederzetting onder de klei bij Winsum

De bouw van een gemaaltje ten zuiden van Winsum heeft onverwachts een bijzondere vondst opgeleverd. Onder twee meter zeeklei ligt, hoger dan verwacht, een uitloper van de Hondsrug. Daarop vond een oplettende amateurarcheoloog potscherven en vuursteen van de Trechterbekercultuur. Deze cultuur is beter bekend als die van de hunebedbouwers. De ouderdom van de nederzetting is inmiddels vastgesteld op 3400 vC.

Bijzonder is dat de nederzettingsresten zo ondiep liggen en dat ze niet zijn weggespoeld toen de zee bezit nam van het gebied. Het kleipakket heeft de resten juist mooi verzegled. In de bouwput zelf is de cultuurlaag in kaart gebracht. In de wijdere omgeving is geboord naar de hoogteligging en de toestand van het loopvlak uit de Nieuwe Steentijd. Zo wordt getracht een completer beeld te krijgen van dit lang geleden verdronken landschap en zijn bewoners. Dat is zelfs wenselijk, omdat de geringe diepteligging een risico kan inhouden wanneer er bodemingrepen plaatsvinden. Het is beter dat risico van tevoren in kaart te brengen.

Aan het onderzoek werkten mee: Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie (onderzoek) en Centrum voor Isotopen Onderzoek (datering); Provincie Groningen (coordinatie), Waterschap Noorderzijlvest (opdrachtgever bouw gemaal), Tauw Regio Noord (directie) en Ballast Nedam (uitvoering).

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Provinciaal Instituut voor Archeologie, de heer H.R. Reinders, tel. 050 3636710 Provincie Groningen, de heer H.A. Groenendijk, tel. 050 3164291

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie