Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akkoord over sneller wegwerken wachtlijsten zorg

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Akkoord over sneller wegwerken wachtlijsten

NVZ, VAZ, ZN en Orde-bericht van 7 december 2000

Zorgverzekeraars stellen de ziekenhuizen vanaf 1 januari 2001 jaarlijks 778 miljoen gulden extra ter beschikking. Hiervan is 665 miljoen bestemd voor de algemene en categorale ziekenhuizen en 113 miljoen gulden voor de academische ziekenhuizen. Daarnaast zal elk half jaar bekeken worden of er extra investeringen nodig zijn om de wachtlijsten verder weg te werken en weg te houden. Dit geeft ziekenhuizen en medisch specialisten het vertrouwen dat er een echt begin gemaakt kan worden met het terugdringen van de wachttijden.

De ziekenhuizen konden de laatste jaren niet alle gevraagde zorg verlenen. Voor productieafspraken, artsen, ziekenhuispersoneel, opleidingen en dure geneesmiddelen was de afgelopen jaren structureel te weinig geld beschikbaar. Tekorten op tekorten hebben geleid tot onaanvaardbaar lange wachtlijsten. Door de achterstand op al deze gebieden was het onmogelijk geworden om zonder structurele investeringen deze wachtlijsten weg te werken. Het convenant is daarom voor het groot deel gewijd aan het repareren van het 'achterstallig onderhoud' (investeringen in onder meer operatiekamers, Intensive Care, Spoedeisende Hulp, geneesmiddelen, training van personeel en uitbreiding kinderopvang). Hiervoor is 410 miljoen gereserveerd.

210 miljoen gulden is bestemd voor extra behandelingen en de benodigde afspraken om deze behandelingen ook mogelijk te maken, zoals het aantrekken van extra medisch specialisten. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen krijgen hiermee meer ruimte om lokaal afspraken te maken over dat wat nodig is om de maximaal aanvaardbare wachttijden of 'Treeknormen' te halen. Omdat die inhaalslag ook vaak 's avonds of in het weekend zal plaatsvinden, mogen zij voor deze extra productie ook een hogere prijs afspreken dan gebruikelijk is.

Daarnaast is er 151 miljoen gulden beschikbaar voor het opvangen van de groeiende vraag naar zorg. Een extra 7 miljoen is geoormerkt voor het bijscholen van gediplomeerde artsen met een vluchtelingenstatus.

Voor de afspraken geldt 'boter bij de vis'. De ziekenhuizen worden voortaan afgerekend op de daadwerkelijk geleverde productie via een systeem van nacalculatie.

Alle partijen houden de vinger aan de pols. Twee keer per jaar inventariseren zorgverzekeraars en ziekenhuizen de nog resterende wachtlijsten en wat er nog voor nodig is om ook deze wachtlijsten weg te werken. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal hierover halfjaarlijks geïnformeerd worden, zodat zij tijdig maatregelen kan treffen en de wachtlijsten na deze inhaalslag niet weer aangroeien.

© copyright ORDE 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie