Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS-publicatie 'Sociaal-Economische Dynamiek 2000'

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Mededeling
PB00-276
7 december 2000
10.00 uur Sociaal-Economische Dynamiek 2000

Vandaag verschijnt de CBS-publicatie Sociaal-Economische Dynamiek 2000. Hierin staat de dynamiek op en rondom de arbeidsmarkt centraal. In negen artikelen wordt de dynamiek in Nederland op het gebied van onderwijs, arbeid en inkomen belicht.

Meer dan één miljoen mensen in een nieuwe baan In 1999 zijn in Nederland ruim 1,1 miljoen mensen begonnen in een nieuwe baan. Nooit eerder in de jaren negentig was dit aantal zo hoog. In 1995 lag het aantal baanvinders nog op 810 duizend. Vanaf dat jaar zette een onafgebroken stijging in. De dynamiek op de arbeidsmarkt is dus in de tweede helft van de jaren negentig fors toegenomen. Van de mensen die vorig jaar in een nieuwe baan begonnen, wisselde bijna een half miljoen van baan. Dat komt overeen met een op de veertien werkenden met een baan van twaalf uur of meer. Vooral jongeren en hoogopgeleiden wisselen van baan. Zo stapte vorig jaar van de mensen met een academische opleiding een op de tien over naar een andere baan, bij werkenden met alleen basisonderwijs was dit slechts een op de 25.

Werknemers negen jaar bij huidige werkgever Werknemers waren in 1999 gemiddeld negen jaar in dienst bij hun werkgever. Een op de zeven werknemers werkt al twintig jaar of langer voor dezelfde baas. Het gemiddeld aantal dienstjaren van mannen is hoger dan dat van vrouwen. Dit verschil komt doordat een deel van de vrouwen hun loopbaan in verband met kinderen onderbreekt om op CBS-Persdienst latere leeftijd weer te gaan werken. Vorig jaar was in alle Postbus 4000 leeftijdsgroepen het gemiddeld aantal dienstjaren lager dan in 1995. 2270 JM Voorburg Dat is het gevolg van de toegenomen mobiliteit. Door de vergrijzing van tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71 de beroepsbevolking bleef de laatste jaren echter per saldo het E-mail: gemiddeld aantal dienstjaren van alle werknemers stabiel. (persdienst@cbs.nl)

Steeds meer schoolverlaters een vaste baan Het CBS
is een dienst van Schoolverlaters die een baan vinden krijgen steeds vaker een vaste het Ministerie van baan. In 1999 kreeg 70 procent van hen een contract van een jaar of Economische Zaken

CBS Persbericht PB00-276 pagina 1 van 2
langer met een vast aantal uren. Drie jaar eerder was dit nog 62 procent. De helft van de werkende schoolverlaters heeft in 1999 een vaste baan gevonden in de commerciële dienstverlening. Dat is al jaren het geval.
De industrie en bouwnijverheid blijkt geleidelijk minder aantrekkingskracht te hebben. In 1996 werkte een op de vijf schoolverlaters met een vaste baan in deze sector, in 1999 was dit teruggelopen tot een op de zeven.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie