Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel landen bezig met baten-lastenstelsel volgens Zalm

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: VEEL LANDEN BEZIG MET BATEN-LASTENSTELSELPersberichtnr.

00/259

Den Haag

7 december 2000

VEEL LANDEN BEZIG MET BATEN-LASTENSTELSEL

Veel landen zijn op een of andere manier bezig met een baten-lastenstelsel. Een integraal baten-lastenstelsel is reeds ingevoerd in Nieuw-Zeeland en Australië. In het Verenigd Koninkrijk is een besluit is genomen en de invoering gestart gegaan. Plannen tot integrale invoering zijn, buiten Nederland, aanwezig bij Zwitserland, Zweden en Canada. Finland en IJsland passen een (niet integraal) baten-lastenstelsel stelsel toe, omdat zij geen activering van kapitaalgoederen hebben en geen afschrijvingen hebben berekend. Frankrijk gaat de verantwoording in baten-lastentermen opstellen. Dit staat in een brief die minister Zalm vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. In de brief wordt ingegaan op de internationale ontwikkelingen rondom het baten-lastenstelsel.

De invoering van het baten-lastenstelsel geschiedt in de meeste landen als onderdeel van een grootschaligere bestuurlijke hervorming. Zo is door Australië aangegeven dat het baten-lastenstelsel essentieel was voor een meer resultaatgericht overheidsmanagement. Canada ziet het ook nadrukkelijk als een middel om het overheidsmanagement te moderniseren. De beschikbare tijd voor de invoering verschilt overigens wel tussen de landen. In Nieuw-Zeeland was sprake van een tijdspanne van twee jaar, vanwege grote budgettaire problemen. In Canada is geen sprake van een dergelijke tijdsdruk. Ook het Verenigd Koninkrijk en Zweden gaan uit van een meerjarig invoeringstraject. In deze twee landen was daarvoor al ruime ervaring opgedaan met agentschappen. Over de kosten van de invoering is geen duidelijke informatie voorhanden.

De brief staat op Internet: www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie