Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akkoord over sneller wegwerken wachtlijsten gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Akkoord over sneller wegwerken wachtlijsten

Zeist, 7 december 2000

De NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten, de Vereniging Academische Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben een akkoord bereikt over de manier waarop zij gezamenlijk de wachttijden gaan terugbrengen tot aanvaardbare proporties. Zorgverzekeraars hebben hierbij de regierol gekregen. Zij stellen de ziekenhuizen per 1 januari 2000 658 miljoen gulden extra ter beschikking. Daarnaast zal elk half jaar bekeken worden of er extra investeringen nodig zijn om de wachtlijsten verder weg te werken en binnen aanvaardbare proporties te houden. Partijen menen dat dit convenant een goede aanzet geeft en lokale partijen stimuleert om alles te doen wat bijdraagt tot het terugdringen van de wachtlijsten.

Zowel in het veld als in de politiek wordt breed ingezien dat het beleid ten aanzien van de ziekenhuiszorg van de afgelopen jaren op een dood spoor is geraakt. Het streven om de groeiende zorgvraag in deze sector door middel van strikte normering te beteugelen blijkt tot een onaanvaardbare wachtlijstproblematiek te hebben geleid. Door alle betrokkenen wordt thans onderschreven dat een andere aanpak noodzakelijk is, teneinde die aanwassende zorgvraag door middel van een adequaat en kwalitatief hoogstaand zorgaanbod op te kunnen vangen. Dit convenant voorziet daarom in een investering van 350 miljoen voor reparatie van "achterstallig onderhoud", zoals onder meer in operatiekamers, Intensive care, Spoedeisende hulp.,geneesmiddelen, training personeel en uitbreiding kinderopvang).

Daarnaast is 308 miljoen beschikbaar voor extra behandelingen en de benodigde afspraken om deze behandelingen ook mogelijk te maken, zoals het aantrekken van extra medisch specialisten. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen krijgen hiermee ruimte om lokaal afspraken te maken over datgene wat nodig is om de maximaal aanvaardbare wachttijden of "Treeknormen" te halen. Indien het in dat verband noodzakelijk is om behandelingen s avonds of in het weekend te laten plaatsvinden, mogen zij voor deze extra productie ook een hogere vergoeding afspreken dan gebruikelijk is.

Voor de afspraken geldt het principe "boter bij de vis". De ziekenhuizen worden voortaan afgerekend op de daadwerkelijk geleverde productie via een systeem van nacalculatie.

Alle partijen houden de vinger aan de pols. Twee keer per jaar inventariseren zorgverzekeraars en ziekenhuizen de nog resterende wachtlijsten en wat nodig is om ook deze wachtlijsten weg te werken. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal hierover halfjaarlijks geïnformeerd worden, zodat zij tijdig maatregelen kan treffen en de wachtlijsten na deze inhaalslag niet weer aangroeien.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie