Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenteraad Rotterdam steunt conclusies over priv‚-uitgaven

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam


Raadsvergadering 7 december 2000

Meerderheid Gemeenteraad eens met conclusies privé-uitgaven oud-wethouders

De Gemeenteraad is na een uitvoerig debat in meerderheid akkoord gegaan met de conclusies van het college van B&W, dat oud-wethouders slechts in drie gevallen privé-uitgaven ten laste van de gemeente hebben laten komen. De partijen die niet in het college vertegenwoordigd zijn (D66, SGP/ChristenUnie, SP, Stadspartij, Unie 55+) steunden de conclusies van B. en W. niet. Volgens de conclusies gaat het om incidenten (omwisselen van vliegtickets), die enerzijds terug te voeren zijn op de ruimte die er destijds was voor een zekere eigen interpretatie en anderzijds op een enkele slordigheid van de kant van de betrokken bestuurder. De uitgaven komen niettemin voor terugbetaling in aanmerking. De oud-wethouders zijn hiertoe echter niet bereid. Het gaat om de oud-wethouders Linthorst, Smit en Den Dunnen.

De gemeenteraad heeft op 23 maart de rapportage van de COR/KPMG besproken over bestuurlijke uitgaven. In reactie op het rapport heeft de Raad toen de motie-Marapin e.a. aangenomen waarin het College werd uitgenodigd een dringend beroep te doen op oud-bestuurders om uitgaven met een uitsluitend privé-karakter aan de gemeente terug te betalen. Het College heeft ter uitvoering van de motie-Marapin de afgelopen half jaar intensief gesproken met zes oud-wethouders. Het College heeft nog geen gesprekken gevoerd met de oud-burgemeester. Het College wacht hiermee tot het strafrechtelijke onderzoek door het OM Breda is afgerond.

Een motie van D66 om tegen de oud-wethouders een civiele procedure te beginnen om de gelden terug te vorderen, haalde geen meerderheid. De elf raadsleden van D66, Stadspartij, SP, SGP/ChristenUnie en Unie 55+ steunden de motie.
Een motie van SGP/ChristenUnie waarin werd uitgesproken dat het vertrouwen in de heer Linthorst als commissaris bij de ECT niet (meer) aanwezig is, haalde een meerderheid van één stem in de Raad. VVD en CDA stemden tegen, de PvdA stemde verdeeld en van GroenLinks stemde één lid voor de motie. Ook de overige partijen stemden voor.

De Gemeenteraad verwierp in meerderheid drie moties van de SP. In twee ervan werd een dringend beroep op het college gedaan met alle mogelijke middelen zorg te dragen voor terugbetaling - respectievelijk door de oud-wethouders en de oud-burgemeester - omdat andere groepen in de samenleving onrechtmatige inkomsten altijd moeten terugbetalen. Deze moties kregen steun van van D66, Stadspartij, SP, SGP/ChristenUnie en Unie 55+. In de derde motie sprak de SP uit dat er geen portret van oud-burgemeester Peper in de portrettengalerij van het stadhuis zou moeten komen. Naast de SP steunde alleen de Stadspartij deze motie.

Omdat het debat over de motie-Marapin ruim zes uur duurde, zijn vrijwel alle overige agendapunten verschoven naar de raadsvergadering van 14 december.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie