Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie hoogleraar Communicatiewetenschappen UvA

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Verleidingskunsten. Op het raakvlak van voorlichting, commercie en vrije publiciteit

Datum vrijdag 08-12-2000
Tijd 14:30 uur

Door Prof. dr. P.C. Neijens,

Oratie van prof. dr. P.C. Neijens, hoogleraar Communicatiewetenschap, in het bijzonder communicatiecampagnes.

Het opduiken van Coca Cola in Goede Tijden, Slechte Tijden en van Unilever-producten in het programma Koffietijd! is typerend voor een nieuwe trend, waarin de grenzen tussen vrije en betaalde publiciteit vervagen. In de bovengenoemde voorbeelden is sprake van sponsoring, of non-spot advertising: de inhoud van de vrije publiciteit wordt gewoon gekocht. Er zijn ook indirecte vormen. Eén daarvan is die waarin voorlichters van overheid en bedrijven hun visie via de vrije publiciteit proberen te verspreiden door journalisten te informeren, te beïnvloeden en misschien zelfs ook te gebruiken voor hun doeleinden. Het raakvlak van voorlichting, commercie en vrije publiciteit zal alleen nog maar groter worden. Zeker ook door de opkomst van internet, het medium waarin de mengvorm van commercie en redactie dominant is. Empirische en normatieve vragen zijn belangrijk. Hoe reageert het publiek op gesponsorde media-inhoud? Zijn maatregelen nodig om het publiek te beschermen? Hoe is de relatie tussen voorlichters en journalisten? Moet deze relatie verbeteren? In de oratie worden deze vragen aan de orde gesteld en beantwoord.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie