Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Congres Nederlands Huisartsen Genootschap

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Spoedeisende medische hulpverlening: werk van de huisarts

17 november 2000

Congres Nederlands Huisartsen Genootschap: met spoed en goed!

Bijna 1900 huisartsen bezoeken het congres van het Nederlands Huisartsen Genootschap op vrijdag 8 december over kwaliteitsverbetering van spoedeisende medische hulpverlening in de huisartsenpraktijk. Anders dan wel wordt gedacht behandelen huisartsen het grootste deel van de spoedeisende hulpvraag.

Uit onderzoek blijkt dat in Almere huisartsen 80 tot 90% van de spoedeisende hulpvragen behandelen en tweederde van medische hulpvragen ten gevolge van ongelukken. Bovendien leveren huisartsen een grote kwalitatieve bijdrage aan de zorg. Huisartsen maken bij verwijzing naar een spoedeisende hulp van een ziekenhuis een adequate selectie. De juiste hulp komt hierdoor beter voor de juiste patiënt beschikbaar. Eén van de belangrijkst conclusies uit tijdens het congres gepresenteerd onderzoek is dat huisartsen vinden dat spoedeisende hulpverlening onverbrekelijk verbonden is met de huisartsenpraktijk. 'Acute hulpverlening blijft een vanzelfsprekende uitdaging vormen voor huisartsen en deels gezichtsbepalend voor ons vak.
Mits... beschikbaarheid goed is georganiseerd en de kwaliteit van de hulpverlening up-to-date', aldus scheidend NHG-voorzitter Wim Stalman.

Spoedeisende hulp door huisartsen staat de laatste tijd volop in de publieke en politieke belangstelling. Het gaat hierbij met name om de financiële randvoorwaarden om de spoedeisende hulp buiten kantooruren goed te kunnen organiseren. Op het NHG-Congres staan de inhoud en kwaliteitsverbetering van spoedeisende hulp door huisartsen centraal en gaat het niet om de randvoorwaardelijke aspecten. Huisartsen bezinnen zich tijdens het congres op hun rol in de spoedeisende hulp en op de samenwerking met ambulancediensten en ziekenhuizen. Aantredend NHG-voorzitter Ted van Essen onderstreept het belang van wederkerigheid bij spoedeisende hulp aan patiënten: 'Samenwerking met andere beroepsgroepen is vooral bij spoedeisende hulp van levensbelang en het afstemmen van protocollen met bijvoorbeeld ambulancehulpverleners is noodzakelijk als waarborg voor de kwaliteit van de spoedeisende hulp'.

Naast bezinning en discussie zijn er tijdens het NHG-Congres presentaties van huisartsenposten, demonstraties van het behandelen van ongevallen en de communicatie met patiënten en familie in acute situaties. De deelnemende huisartsen krijgen de gelegenheid zich verder te trainen in een aantal vaardigheden zoals reanimatie van volwassenen en kinderen, wondbehandelingen en het inbrengen van een infuus.
Zie ook : NHG-Congres 2000

Ga naar : Nieuwspagina van het NHG
Volgend artikel : Nieuwe versie van Tabel 25 (codering gebruiksvoorschrift)

© copyright NHG 2000 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie