Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium 'Protecting civilians 21st century warfare'

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Nederlandse Rode Kruis


1 December 2000


Symposium Protecting Civilians in 21st Century Warfare Target selection, proportionality and precautionary measures in law and practice

Uit recente gewapende conflicten blijkt dat nieuwe wapens en nieuwe politieke doeleinden de methoden en middelen van moderne oorlogvoering wezenlijk hebben veranderd. Dit werpt de vraag op of de huidige regels inzake oorlogsvoering nog toereikend zijn voor de bescherming van burgers. Volstaat het huidige humanitair oorlogsrecht in een tijdperk van clusterbommen, precisiebombardementen op televisiestations en militair ingrijpen vanuit humanitair oogpunt?

Het Nederlandse Rode Kruis en het Internationale Comite van het Rode Kruis organiseren op 8 december een Engelstalig symposium over dit onderwerp. Dit gebeurt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Rode Kruis Leerstoel Humanitair Oorlogsrecht aan de Universiteit van Leiden. Verspreiding van het humanitair oorlogsrecht is een belangrijke taak van de Rode-Kruisbeweging, die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van slachtoffers van gewapende conflicten.

Op het symposium zullen juridische, politieke en militaire experts hun licht laten schijnen over de huidige staat en praktische toepassing van het humanitair oorlogsrecht. Belangrijkste aandachtspunten zijn de keuze van aanvalsdoelen, het proportionaliteitsbeginsel en de te treffen voorzorgsmaatregelen om het aantal burgerslachtoffers te beperken. In een paneldiscussie zal vervolgens worden besproken hoe bruikbaar en toepasbaar de huidige rechtsregels nog zijn en of aanpassingen wellicht wenselijk zijn.

Het symposium brengt een aantal zeer gerenommeerde sprekers samen. Zo is onder anderen Jamie Shea aanwezig (NAVO-woordvoerder ten tijde van de Kosovo-crisis), alsmede William Fenrick (senior juridisch adviseur van het Bureau van de Aanklager bij het Joegoslavie-tribunaal en als zodanig betrokken bij de beslissing het NAVO-optreden in Kosovo niet te vervolgen). Ook Michael Heath (Britse luchtmachtcommodore tijdens operatie Desert Storm) zal als spreker optreden. De huidige bekleder van de Rode Kruis Leerstoel, Professor Horst Fischer, leidt de paneldiscussie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie