Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Selectiviteit sensoren beter in strijd milieuvervuiling

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Twente

WETENSCHAPSAGENDA 00/10 14-12-2000

Selectiviteit sensoren in strijd tegen milieuvervuiling verbeterd 8 december 2000

promotie N.J. van der Veen, faculteit Chemische Technologie: 'Optische sensoren van metaalionen met calix areen chromoionoforen'
In de strijd tegen milieuverontreiniging kunnen optische sensoren voor metaalionen worden gebruikt voor het meten van bijvoorbeeld de concentratie lood in oppervlaktewater. Zo kan met behulp van calciumsensoren de waterhardheid worden bepaald, wat van belang is voor allerlei wasprocessen.
Steeds vaker worden sensoren ingezet bij het detecteren van metaalionen. Hiervoor vereist zijn selectieve receptoren met een hoge bindingssterkte en een groot optisch effect, waarmee de sensor een 'detectiesignaal' kan afgeven. In zijn promotieonderzoek heeft Niels van der Veen daarom niet alleen fundamenteel nieuwe manieren onderzocht om het binden van metaalionen te vertalen in een optisch signaal, maar ook veel aandacht besteed aan de randvoorwaarden voor toepassing van deze systemen.

Van der Veen ontwikkelde calix areen als moleculaire receptor voor metaalionen, dat selectief metaalionen kan binden en in staat is om tegelijkertijd zijn optische eigenschappen te veranderen. Een complexe verbinding als calix areen, die metaalionen kan binden en van kleur verandert, heet in vaktaal een 'chromoionofoor'. Van der Veen bereikte op twee punten een doorbraak. In de eerste plaats zijn chromoionoforen opgenomen in geplastificeerde PVC membranen, die selectief zijn voor loodionen (Pb2+). Door een nieuwe vorm van ionenuitwisseling bleek het mogelijk een zeer hoge gevoeligheid en selectiviteit te bereiken. In de tweede plaats bleek het mogelijk receptoren voor natrium- (Na+) en calciumionen (Ca2+)'covalent' te hechten aan een monomoleculaire laag op glas, waarbij de moleculaire eigenschappen van het receptormolecuul behouden bleven. Dit was nog niet eerder door anderen met succes bereikt. Beide receptoren zijn waarschijnlijk te gebruiken in sensoren voor verschillende metaalionen en onder verscheidene omstandigheden.

promotor prof. dr. ir. D.N. Reinhoudt
co-promotor dr. ir. F.C.J.M. van Veggel
informatie mw. drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail (b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie