Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afscheidscollege prof. Vieregge over de sprekende mens

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een afscheidscollege die in december plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheden: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2. Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 08-12-2000 Afscheidscollege over de sprekende mens

15:45 uur Prof. dr. Phil. W.H. Vieregge (Letteren)

Titel rede: Homo loquens: nog steeds een wonder (Homo loquens: es bleibt ein Wunder)

Homo loquens betekent 'de sprekende mens'. Volgens vertrekkend hoogleraar fonetische wetenschappen is ondanks het feit dat zich uiteenlopende wetenschapsgebieden zich met die sprekende mens bezighouden, onze kennis van de processen die aan het spreken en verstaan ten grondslag liggen verre van volledig. Aan de hand van vier probleemgebieden binnen de fonetiek laat Vieregge zien hoe onvolledig de theorievorming en de kennis van processen zijn, die aan spreken en verstaan ten grondslag liggen. Het verschijnsel taal wordt onder de loep genomen met het voornaamste doel, betekenissen te onderscheiden en boodschappen te vormen. Daar wordt aangetoond dat onze communicatie met behulp van taal principieel gebrekkig is: misver-standen zijn eerder regel dan uitzondering. Verder is er aandacht voor poëtisch taalgebruik en de manier waarop de taal in onze hersenen verankerd is. Ook aan bod komt hoe taal en de hersenen zich mogelijk door wederzijdse beïnvloeding in de loop der millennia hebben ontwikkeld. Prof. dr. Phil. W.H. Vieregge (Molenhoek) was vanaf 1972 hoogleraar Fonetische Wetenschap aan de Faculteit der Letteren

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie