Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontvlechting Arbeidsvoorziening en oprichting NV KLIQ

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Arbeidsvoorziening en oprichting NV KLIQ

Nr. 2000/218
8 december 2000

Ontvlechting Arbeidsvoorziening en oprichting NV KLIQ

De reïntegratie-activiteiten van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie gaan, naar verwachting, per 1 april 2001 over naar de NV KLIQ. Deze NV, waarvan de aandelen (bij aanvang) in handen zijn van de Staat, gaat zich bezighouden met het aan het werk helpen van moeilijk plaatsbare werkzoekenden en arbeidsgehandicapten. De privatisering vloeit voort uit de nieuwe organisatiestructuur voor de uitvoering van de sociale zekerheid en de arbeidsbemiddeling.

In een brief aan de Tweede Kamer gaat minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in op de ontvlechting van Arbeidsvoorziening en de oprichting van de NV KLIQ. Het wetsvoorstel dat de externe verzelfstandiging van KLIQ mogelijk moet maken wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Sinds 1 oktober 2000 is er sprake van een interne ontvlechting van Arbeidsvoorziening in vijf zelfstandige bedrijfsonderdelen. Naast het onderdeel Basisdiensten dat opgaat in de Centra voor Werk en Inkomen en het bedrijfsonderdeel KLIQ zijn de bedrijfsonderdelen Centra Vakopleiding, het Facilitair bedrijf en ESF-Nederland opgericht. Met ingang van oktober zijn alle bedrijfsonderdelen in hoge mate zelfstandig en aanspreekbaar op de eigen resultaten. Op weg naar de externe verzelfstandiging wordt momenteel het ondernemingsplan van KLIQ beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar de levensvatbaarheid van de NV en de positie van het bedrijf op de reïntegratiemarkt. Minister Vermeend verwacht dat de inschatting van de noodzaak, de vorm, de omvang en de duur van de eventuele omzetgarantie en de beoordeling van het ondernemingsplan in januari 2001 zijn afgerond.

Apart onderwerp vormen de Centra Vakopleiding. Minister Vermeend wil hierover nog geen definitief standpunt innemen.

Op korte termijn zullen voor de verschillende bedrijfsonderdelen van Arbeidsvoorziening bestuurders worden benoemd. Met de bestuurders van de Centra Vakopleiding zal de minister zijn visie op de toekomst van de Centra verder bespreken.
Ook de opvattingen van het CBA zullen daarbij worden betrokken. Op de concept-begroting van Arbeidsvoorziening voor 2001 is zo.n 140 miljoen gulden gereserveerd voor de Centra Vakopleiding. Het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening heeft inmiddels een eerste start gemaakt met een reorganisatie en sanering van de Centra. De Centra Vakopleiding kampen momenteel met problemen die vooral het gevolg zijn van het stokken van de instroom van cursisten. Er is al lange tijd sprake van een relatief lage bezettingsgraad.

Uit onderzoek blijkt dat de Centra een aantal vrij unieke producten leveren: technische vakopleidingen voor werklozen, flexibele instroom, individuele onderwijsprogramma.s en praktijkgericht onderwijs. Zo blijken de Centra vrijwel de enige plek te zijn waar werklozen voor een vakopleiding terecht kunnen. Het aanbod van de centra is van belang voor werkzoekenden en andere doelgroepen zoals minderheden, ex-delinquenten en arbeidsongeschikten.

08 dec 00 15:59

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie