Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ilja Gort wint tulpenzaak

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT
Amsterdam, 8 december 2000

Ilja Gort wint tulpenzaak

De tulp op het etiket van de rosé La Tulipe van het chateau de la Garde van Ilja Gort mag blijven. De schilder Jan C. te A. beschuldigde Gort twee maanden geleden van plagiaat. De rechter oordeelde anders. De tulp die zoontje Klaas in 1997 kladderde, is een autonoom meesterwerk. De etiketten van de in Albert Heijn te verkrijgen rosé La Tulipe van papa Ilja blijven ongewijzigd.

Alternatieve tulp
De voormalige vrienden schilder Jan C. en reclamecomponist Ilja Gort hebben onenigheid. Ooit had kunstenaar C. een tulp voor Gort ontworpen. Echter, toen de bijbehorende flessen wijn in het schap bij Albert Heijn kwamen te liggen, verbood C. het gebruik van de tulp. Ook al was Gort hier contractueel niet toe verplicht, Gort zorgde voor een alternatieve tulp. Zijn zoontje Klaas maakte op achtjarige leeftijd een tulp die vader Ilja zeer geslaagd vond en die sindsdien op de wijnetiketten van de rosé La Tulipe prijkt.

Wijnhuis Chateau de la Garde
Ilja Gort is vooral bekend uit de muziekbusiness. Minder bekend is dat hij in 1994 het wijnhuis Chateau de la Garde in Saint Romain la Virvée (nabij St. Emilion) heeft gekocht en dit uitstekende wijnhuis nieuw leven heeft ingeblazen. Een van de wijnen van zijn gaard is de rosé La Tulipe (f 9,95). Deze wijn wordt door kenners beoordeeld als de lekkerste rosé ter wereld; een Appellation Bordeaux Contrôlée, opgebouwd uit de druivenrassen Cabernet Sauvignon en Merlot. De druiven zijn handgeoogst, ontsteeld en daarna niet geperst, maar licht gekneusd. Alleen het jongste, meest frisse en zuivere sap uit de druiven, de eerste 'jus', wordt gebruikt voor deze rosé.
Is de kwaliteit van de wijn onbesproken, dat geldt helaas niet voor het etiket. In deze oerHollandse titanenstrijd om de rechten van een tulp oordeelde de rechter dat de bloemafbeelding op het etiket - het werk van een kleine jongen - geen plagiaat is.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie