Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatsrechtconferentie KUB tijdens Europese top Nice

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Brabant
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

Staatsrechtconferentie KUB tijdens Europese top Nice

Op weg naar een Europese grondwet

Op vrijdag 8 december 2000 organiseert de Katholieke Universiteit Brabant de jaarlijkse Staatsrechtconferentie. Het thema van de conferentie luidt: Bijdragen aan een Europese grondwet.' Deelnemers zijn onder meer Ernst Hirsch Ballin, Walter van Gerven en Piet-Hein Donner.

De Europese Unie is op weg naar een Europese grondwet, die de organisatie van de Unie en de rechten van haar burgers gaat regelen. Het ontwerp voor een Handvest van de grondrechten van de Europese Unie', dat in september 2000 is gereedgekomen, kan worden gezien als een belangrijke stap naar een Europese grondwet.

Omdat de Europese Unie nog altijd in ontwikkeling is, is een belangrijke vraag hoe de grondwet van een verenigd Europa eruit zou moeten zien. En: welke taken en bevoegdheden moeten de verschillende Europese instellingen hebben? Hoe moeten ze samengesteld worden en hoe moet de onderlinge samenwerking tussen die instellingen worden vormgegeven? Dit zijn vragen over de organisatievorm en over het ideale regeringsstelsel van de Unie.

Tenslotte zijn er de vragen over de rechten van de Europese burger in een verenigd Europa en de wijze waarop die, via een Europese rechter, het meest effectief kunnen worden beschermd (het rechtsstelsel van de Unie).

In een achttal pre-adviezen, onder meer van Europees commissaris Frits Bolkestein, Ernst Hirsch Ballin (lid van de Raad van State), Walter van Gerven (een van de vijf wijzen die met hun rapport in 1999 de Europese Commissie tot aftreden dwongen), Paul Kapteyn (oud-rechter in het Hof van Justitie) en Koen Lenaerts (hoogleraar KU Leuven en rechter in het Gerecht van eerste aanleg), wordt de thematiek verkend en verbonden met verschillende actuele kwesties. Zo stelt Bolkestein over de mogelijke uitbreiding van de Unie tot nieuwe lidstaten: Het Handvest zou een duidelijke maatstaf kunnen vormen voor het beoordelen van de kandidatuur van landen als Turkije en in de verre toekomst misschien voormalig Joegoslavië, landen met een buitengewoon povere staat van dienst waar het gaat om het respecteren van de mensenrechten.'

Tijdens de conferentie zullen deelnemers uit binnen- en buitenland in vier sessies over een toekomstige grondwet van de Europese Unie discussiëren. Aansluitend volgt een debat tussen Walter van Gerven en Piet-Hein Donner (lid van de Raad van State) over de voors en tegens van een Europese grondwet.

Noot voor de pers

Het congres vindt plaats op 8 december aanstaande in de aula van de Katholieke Universiteit Brabant. Het boekje met de preadviezen, getiteld Bijdragen aan een Europese grondwet', onder redactie van Alis Koekkoek (hoogleraar staatsrecht KUB), en het dagprogramma zijn te verkrijgen bij het secretariaat van de vakgroep Staats- en bestuursrecht van de KUB, tel. 013 4662302, Augie Roest. Informatie over het dagprogramma is ook te vinden op de website van de vakgroep: staatsenbestuursrecht.kub.nl/, waar een link naar de Staatsrechtconferentie is opgenomen. Vertegenwoordigers van de media kunnen zich tot 5 december aanmelden voor gratis deelname aan de conferentie bij Augie Roest.

29-11-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie