Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer vrijheid voor klussende huurders

Datum nieuwsfeit: 07-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Meer vrijheid voor klussende huurders

Hilversum, 7 december 2000

De Nederlandse Woonbond en Aedes vereniging van woningcorporaties hebben een voorbeeldregeling gemaakt hoe woningcorporaties om kunnen gaan met het zelf aanbrengen van veranderingen in de woning door huurders. Huurders krijgen daarmee meer vrijheid om te klussen.
Corporaties geven in de voorbeeldregeling de huurder meer keuzemogelijkheden om de woning naar eigen smaak en inzicht aan te passen. Wel wordt een aantal voorwaarden gesteld rondom verhuurbaarheid en de waarde van de woning. De voorbeeldregeling voorziet ook in een vergoedings- en geschillenregeling. De Woonbond en Aedes vragen woningcorporaties in overleg met huurderorganisaties de voorbeeldregeling te gebruiken om hun beleid waar nodig te vernieuwen. Als huurders tevreden zijn over de mogelijkheden die ze hebben om hun woning in te richten en aan te passen bevordert dat de aantrekkelijkheid van het huren. Verhuurders hebben dus net zo'n groot belang bij een goed beleid voor zelf aangebrachte veranderingen als huurders. Dat was voor Aedes vereniging van woningcorporaties en de Nederlandse Woonbond aanleiding om samen een voorbeeldregeling op te stellen waarin de huurder als klant centraal staat. De Woonbond en Aedes vinden dat zowel verhuurder als huurder baat hebben bij een eigentijdse regeling. Uitgangspunt in de voorbeeldregeling is dat huurder en verhuurder elkaars belang bij een goede staat van de woning respecteren. Een essentieel onderdeel van de voorbeeldregeling is dat huurders altijd toestemming krijgen voor het zelf aanbrengen van veranderingen als die de verhuurbaarheid niet schaden en niet leiden tot een waardedaling van de woning. Aan zijn toestemming mag de verhuurder bovendien niet de voorwaarde verbinden dat de veranderingen bij verhuizing weer ongedaan worden gemaakt. Verder hebben huurders die een verandering achterlaten die de kwaliteit van de woning verhoogt recht op een vergoeding, gebaseerd op de reële waarde van de gedane investering en de verwachte levensduur van de zelfaangebrachte verandering. In de loop van december verschijnt bij de Woonbond de brochure 'Huis in eigen hand', waarin behalve de door de Woonbond en Aedes ontwikkelde voorbeeldregeling ook uitgebreid aan de orde komt wat momenteel de (wettelijke) rechten en plichten van huurders zijn bij zelfaangebrachte veranderingen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie