Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Alleen nog elektronisch betalen straatparkeren Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Parkeerbedrijf luidt noodklok over vandalisme en diefstal

Alleen nog elektronisch betalen bij straatparkeren

Wethouder Nico Janssens wil gelijktijdig met de invoering van de euro (januari 2002) dat bij parkeerautomaten op straat nog uitsluitend elektronisch betaald kan worden. Belangrijkste aanleiding is dat steeds vaker parkeerautomaten doelwit worden van vandalisme en diefstal. In Rotterdam staan dagelijks zo'n 250 van de 800 parkeermeters buiten werking, waarbij voor 90% het kraken de reden is. Dit kost de gemeente jaarlijks, inclusief gederfde inkomsten, fl. 2 miljoen gulden. Aan mensen die de chip op hun betaalpas niet willen of kunnen gebruiken, worden prepaid-kaarten aangeboden. Deze kaarten kunnen straks bij een groot aantal plekken (winkels, benzinestations, VVV's, horeca e.a.) worden gekocht en/of opgeladen. Recentelijk heeft het Kabinet besloten het uitsluitend elektronisch betalen wettelijk mogelijk te maken.

Nico Janssens: "Een parkeerautomaat is één van de weinige apparaten op de openbare weg die nog contant geld bevatten en is daardoor zeer geliefd bij criminelen. Het is niet alleen een Rotterdams probleem, bijna alle gemeenten met betaald parkeren hebben hier last van. We moeten hier gewoon iets doen aan!" Het Parkeerbedrijf Rotterdam (PBR) heeft in samenwerking met andere steden en de parkeerautomatenbranche de laatste tijd allerlei kostbare acties ondernomen die slechts een tijdelijke oplossing boden. De automatenleverancier heeft zelf aangegeven dat hij het probleem van het kraken van automaten niet kan oplossen en "altijd achter de feiten zal blijven aanhollen". Daarnaast heeft bij de politie het opsporen van deze vorm van criminaliteit geen prioriteit, mede omdat zij vindt dat de huidige wijze van geldcollectie in automaten in toenemende mate criminaliteit uitlokt.

Consequenties voor de klanten
In de huidige situatie moeten mensen vanwege het grote aantal defecte meters naar een andere parkeerautomaat lopen. Dit leidt tot veel irritaties. Bovendien komt het veelvuldig voor dat onterecht parkeergeld in kapotte apparaten komt, waarna klanten contact moeten zoeken met het PBR om terugstorting van dit bedrag te krijgen. Volgens wethouder Janssens zal met een goed concept voor elektronisch betalen, waarin heldere communicatie (ook op de automaten) en een goede verkrijgbaarheid van de prepaid-kaart noodzakelijk zijn, de klantvriendelijkheid eerder groter worden dan kleiner ten opzichte van de huidige situatie. In de uitwerking zal nauw worden samengewerkt met bijvoorbeeld de consumentenorganisaties, ouderenbonden en de VVV's. De pre-paid kaart is overigens al ontwikkeld ten behoeve van de invoering voor het rekeningrijden.

Als de raadscommissie hiermee instemt zal het PBR, in samenwerking met City Rotterdam, Adviesraad voor het Centrum, Interpay (chipknip) en Chipper/Nederland (chipper), op in het voorjaar van 2001 onder de naam `Chip-city' al met een experiment in een beperkt deel van de binnenstad starten.

Met banken is afgesproken dat het straks mogelijk is dat gebruikers hun eigen chipcode kunnen kiezen via intoetsing van hun pincode in een chipautomaat. De verwachting is dat dit de acceptatie van de chipper/chipknip doet toenemen.

Diegenen die geen gebruik willen of kunnen maken van de chip op hun betaalpas, kunnen ook terecht bij de parkeergarages. Daar blijft het betalen met muntgeld gewoon mogelijk. De garages zijn goed verspreid over de stad, waardoor de winkels, horeca en bedrijven bereikbaar blijven.

Verdere procedure
De raadscommissie Verkeer en vervoer behandelt op woensdag 13 december het voorstel over het uitsluitend elektronisch betalen bij parkeerautomaten. Hierna zal de gemeenteraad een besluit nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie