Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stevig fundament voor invoering euro in Nederland

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
8 december 2000

STEVIG FUNDAMENT VOOR INVOERING EURO IN NEDERLAND

De ministerraad heeft de Voortgangsrapportage euro over de chartale omwisseling en de voorlichtingscampagne van het Forum voor de Introductie van de euro besproken. In de rapportage schetst de minister van Financiën de voorbereidingen op de invoering van de euro op 1 januari 2002. Met deze rapportage wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de manier waarop de invoering van munten en biljetten wordt voorbereid.

Dit jaar is een stevig fundament gelegd voor de invoering van de chartale euro in Nederland. Het scenario voor de omwisseling is door De Nederlandsche Bank in overleg met marktpartijen voorbereid en inmiddels goedgekeurd door het ministerie van Financiën. Nederland heeft van alle Europese landen de snelste omschakeling naar de euro. Binnen twee weken zullen nagenoeg alle transacties in euro plaatsvinden. Tot 28 januari 2002 kan er nog met guldens in winkels worden betaald; deze muntstukken en bankbiljetten kunnen nog tot 1 april 2002 gratis worden ingewisseld bij de banken.

Voor de bevoorrading van banken en grote bedrijven met euromunten en -biljetten zal gebruik worden gemaakt van het waardevervoer-netwerk. Daarnaast komt er ook een speciaal voor de euro opgezet netwerk (fijndistributie). Hiermee worden alle (circa 230.000) kleinere bedrijven en winkels gratis voorzien van de door hen bestelde hoeveelheid euromunten, en wordt tegelijkertijd gezorgd voor de afvoer van de door hen ingenomen guldenmunten. Het grote publiek zal al half december 2001 kunnen beschikken over euromunten. Iedereen van zes jaar en ouder krijgt een gratis eurokit met van iedere euromunt één exemplaar. Ook zullen er sets met euromunten ter waarde van 25 gulden te koop zijn.

In de rapportage wordt ook aandacht besteed aan de voorlichtingscampagne die wordt gevoerd onder de vlag van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. De voorlichtingsinspanningen zullen in 2001 worden verdubbeld. Het publiek zal steeds intensiever, actiever en gedetailleerder worden geïnformeerd over de gevolgen van de komst van de euro.

RVD, 08.12.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie