Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoorden Van Aartsen over mensenrechten Burma

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=404923Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Azië & Oceanië Afdeling Zuidoost-Azië & Oceanië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 5 December 2000 Auteur Henriette van Gulik

Kenmerk DAO/1192-00 Telefoon 070-348 6055

Blad Fax 070-348 5323

Bijlage(n) E-mail (dao@minbuza.nl)

Betreft Vragen van de leden Koenders, Hessing en Hoekema inzake Birma

C.c.

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer van 2000, kenmerk 2000103320 (ingezonden 5 december 2000)
,
waarbij gevoegd waren de door de leden Koenders, Hessing en Hoekema overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U in bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen aan te bieden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Koenders (PvdA), Hessing (VVD) en Hoekema (D66)

Vraag 1

Bent u met ons van mening dat de mensenrechten-situatie in Burma in het afgelopen jaar verder is verslechterd? Bent u met ons van mening dat het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyit direct zou moeten worden opgeheven en het Burmese regime onmiddelijk in dialoog zou moeten treden met de oppositie en vertegenwoordigers van de etnische minderheden?

Antwoord

Op alle drie de onderdelen van vraag 1 luidt het antwoord: -Ja.

Vraag 2

Heeft u kennisgenomen van de eerder dit jaar aangenomen ILO-resolutie die, vanwege het door Burma niet naleven van de ILO-conventie tegen dwangarbeid, staten oproept de relatie met Burma te herzien?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

In hoeverre strookt het onder verantwoordelijkheid van Thailand en de UNHCR vanuit Thailand naar Burma terugsturen van Burmezen die de dwangarbeid in hun land ontvluchten en/of eenmaal terug in Burma dwangarbeid moeten verrichten, met de in vraag 2 bedoelde ILO-resolutie? Bent u bereid bij de UNHCR en de Thaise regering te pleiten voor herziening van het terugkeerbeleid?

Antwoord

Het vanuit Thailand terugsturen van Birmezen die de dwangarbeid in hun land ontvluchten en/of terug in Birma dwangarbeid moeten verrichten, is in strijd met de geest van de ILO-resolutie. Ik ben bereid bij UNHCR en de Thaise regering aandacht te vragen voor de positie van deze specifieke groep Birmezen.

Vraag 4

In hoeverre is Nederland erin geslaagd om, vorige maand tijdens de ASEM-III in Seoel, in lijn met uw antwoord op eerdere kamervragen het Europese en Aziatische beleid ten aanzien van Burma aan de orde te stellen? (1)

Antwoord

Deze aangelegenheid is, tijdens de ASEM-III Top, meerdere keren aan de orde gesteld bij verschillende ASEAN- en ASEM-partners. Ook is Birma onderwerp van gesprek geweest tijdens de bilaterale ontmoeting van de Minister President met zijn Singaporese ambtgenoot Goh Chok Tong.

Vraag 5

Is het waar dat de EU- en ASEAN-landen een bijeenkomst op ministerieel niveau hebben voorzien in Laos, op 10 en 11 december a.s., ondanks het feit dat een dergelijke bijeenkomst op dat niveau in de afgelopen twee jaar niet heeft plaatsgevonden vanwege de abominabele mensenrechtensituatie in Burma? Bent u met mij van mening dat Europese deelname aan die bijeenkomst gegeven de verslechterde mensenrechtensituatie en de in vraag 2 bedoelde ILO-resolutie niet in lijn is met het duidelijke Europese beleid t.a.v. Burma en dat dit beleid daarmee wordt losgelaten of, in ieder geval, dat het risico wordt gelopen dat die indruk ontstaat?

Antwoord

De EU-ASEAN ministeriële bijeenkomst zal op 11 en 12 december a.s. in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane plaatsvinden.

Deze dialoog wordt na lange onderbreking hervat als onderdeel van besluitvorming inzake de verscherping van het Gemeenschappelijk Standpunt (GS) t.o.v. Birma in april 2000. Ik berichtte u hierover in het verslag van de Algemene Raad van 10 april 2000.

Voor Nederland (en het Verenigd Koninkrijk en Denemarken) was de aanscherping van het GS politiek van het grootste belang. Het doorgang vinden van de EU-ASEAN Ministeriële bijeenkomst was voor een aantal andere EU-partners voorwaarde voor aanscherping van het GS. In de verdere besluitvorming zijn deze twee uitgangspunten aan elkaar gekoppeld. Europese deelname aan de EU-ASEAN Ministeriële is daarmee een doelbewust onderdeel van een hardere Europese lijn inzake Birma. Het bestaande GS komt in feite reeds tegemoet aan de recente oproep van de ILO.

Verder biedt de EU-ASEAN ministeriële bijeenkomst een gelegenheid om, in het bijzijn van Birma en andere Aziatische landen, de mensenrechtenproblematiek in Birma alsmede het recente besluit van de ILO over dat land aan te snijden.

In de onderhandelingen over de Gezamenlijke Slotverklaring streeft de EU er tevens naar om bovenstaande punten op te nemen in de tekst.

De Regering heeft zich in het verleden op het standpunt gesteld dat het bespreken van de mensenrechtenproblematiek in Birma voorwaarde was om aan een ministeriële bijeenkomst deel te nemen. Nu deze gelegenheid geboden wordt, is de Regering van mening dat het bijwonen van de bijeenkomst geheel in lijn is met het ferme beleid ten opzichte van Birma.

Vraag 6

Kunt u toezeggen dat, indien het huisarrest van mevrouw Aung San Suu Kyi niet wordt opgeheven en het regime weigert een dialoog aan te gaan met oppositie en etnische minderheden, Nederland in het geheel niet bij de EU-ASEAN-bijeenkomst vertegenwoordigd kan zijn en dat Nederland er zich maximaal voor zal inzetten dat de bijeenkomst in de huidige vorm geen doorgang zal vinden?

Antwoord

De redenen waarom de Regering het van belang acht om aan de bijeenkomst deel te nemen, zijn uiteen gezet in het antwoord op vraag 5.

Verder kan ik u laten weten dat Nederland zich in EU-kader met succes heeft ingezet voor een ontmoeting met Aung San Suu Kyi als conditio-sine-qua-non voor het doorgang vinden van een EU-Troika missie aan Birma.

Vraag 7

Is het waar dat het Franse EU-voorzitterschap onlangs om verdergaande sancties tegen het Burmese regime heeft gevraagd? Bent u, gezien de verslechterde mensenrechtensituatie in Burma en de in vraag 2 bedoelde ILO-resolutie bereid om nu te pleiten voor uitbreiding van de Europese sancties tegen Burma met een Europese investeringsboycot?

Antwoord

Binnen de EU is door het Franse Voorzitterschap tot op heden niet een dergelijk initiatief genomen. Nederland heeft overigens in het verleden reeds gepleit voor een investeringsboycot in EU-kader en zal dat met het oog op een verdere aanscherping van het Gemeenschappelijk Standpunt inzake Birma, juist in het licht van de ILO-resolutie blijven doen.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...