Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stembureaus voortaan tot 21:00 geopend

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
8 december 2000

STEMBUREAUS VOORTAAN TOT 21.00 UUR GEOPEND

De stembureaus zouden voortaan geopend moeten zijn van 08.00 uur tot 21.00 uur. Met het verlengen van de openingstijd met een uur wordt een betere service verleend aan de burger. Dit staat in het voorstel tot Wijziging van de Kieswet waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. Naast het wijzigen van de openingstijden van de stembureaus wordt voorgesteld om de termijn van het aantreden van een nieuwe Tweede Kamer na verkiezingen te verkorten.
In het voorstel wordt het vereiste tot het inleveren van de 30 ondersteuningsverklaringen bij een kandidatenlijst door zittende politieke groeperingen afgeschaft. Gebleken is dat het overleggen van deze verklaringen als onnodig belastend en negatief wordt ervaren. Verder stelt de minister voor het (laten) omkopen van iemand tot het afleggen van ondersteuningsverklaringen strafbaar te stellen. Naast de inhoudelijke wijzigingen wordt een aantal technische aanpassingen van de Kieswet voorgesteld.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.12.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie