Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie handboek spiritualiteit

Datum nieuwsfeit: 08-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Internationale erkenning voor Nijmeegs onderzoek PRESENTATIE HANDBOEK SPIRITUALITEIT

Vrijdag 8 december verscheen het boek Spiritualiteit. Vormen, grondslagen, methoden, geschreven door van de prof. dr. C.J. Waaijman. In dat boek is dertig jaar onderzoek van het Titus Brandsma Instituut en de theologische faculteit van de KU Nijmegen op het gebied van de spiritualiteit samengevat en grondig doordacht. Professor Waaijman is wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut en hoogleraar spiritualiteit aan de theologische faculteit. Diezelfde dag werd bekendgemaakt dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van f. 90.000,- heeft toegekend voor de Engelse vertaling van dit 'handboek spiritualiteit'. Door de vertaling wordt het boek wereldwijd toegankelijk. Het onderzoek naar spiritualiteit zoals dat gebeurt aan het Titus Brandsma Instituut en aan de Theologische Faculteit te Nijmegen krijgt hiermee internationale erkenning.

Alledaagse spiritualiteit
Het handboek Spiritualiteit heeft drie delen. In het eerste deel wordt volop aandacht gegeven aan de feitelijk geleefde spiritualiteit. Daarbij wijdt de auteur veel aandacht aan de spiritualiteit van de hedendaagse mens. Deze cirkelt rond thema's als: geboorte, levensloop, opvoeding, wonen, werken, intimiteit, ziekte en dood. Ook tegendraadse spiritualiteiten (zoals bevrijdingsspiritualiteit, feministische spiritualiteit, milieuspiritualiteit) komen uitvoerig aan bod. Daarnaast worden uiteraard de klassieke spirituele tradities (zoals de joodse, christelijke, islamitische en oosterse traditie) besproken. Het tweede deel gaat in op de vraag: wat is spiritualiteit eigenlijk? En hoe kunnen we dit verschijnsel nader bestuderen? Hier worden niet alleen theoretische antwoorden gegeven. Uitgelegd wordt bijvoorbeeld waarom er zoveel verschillende namen voor dit verschijnsel zijn: niet alleen 'spiritualiteit', maar ook ascese, mystiek, godsvrucht, vroomheid, kabbala enzovoort. Ook wordt het belangrijke gegeven van de onderscheiding (der geesten) uitvoerig toegelicht. Zaken als de ziel, de mens als beeld van God en de godsnaam worden kort, maar helder behandeld.
Het derde deel geeft antwoord op vier vragen. (1) Hoe kun je vormen van spiritualiteit helder en doorzichtig beschrijven? (2) Hoe kun je spirituele geschriften (Bijbel, mystieke teksten enz.) lezen en begrijpen? (3) Hoe kun je zinnig nadenken over spirituele thematieken (gebed, ascese, mystiek, spirituele oefeningen enz.). (4) Wat is geestelijke begeleiding en hoe kan die op een verantwoorde manier worden gegeven?

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30
Aanmaakdatum: december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie