Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing RUG 'Das Ende der Schrift?'

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Das Ende der Schrift? Analphabetismus in den Industrieländern

Over de lezingencyclus:

De uitvinding van het schrijven en het schrift rond 5000 jaar geleden behoort tot één van de grootste verworvenheden in de geschiedenis van de mens. Voor menig filosoof, schrijver en dichter betekent het gebruik van schrift zelfs een hoeksteen van de menselijke civilisatie. En inderdaad: De communicatie door middel van schrijftaal is uitermate belangrijk voor de gedifferentiëerdere en complexere organisatiestructuren van de menselijke cultuur. De uitvinding van het schrift heeft een geweldige vooruitgang ingeleid.

Tegen deze achtergrond is het maar al te begrijpelijk dat er vanuit het schrijven en vanuit het schrift een grote fascinatie ontstaat en het schrift altijd weer in het centrum van de belangstelling terecht komt: Taalwetenschappers houden zich met de geschiedenis en de verschillende functies van schrijftaal bezig, cultuurwetenschappers zoeken naar de antropologische samenhang van schrijftaal, evolutie en denken, medici onderzoeken het spraakcentrum van het menselijke brein en kunstenaars experimenteren met de zintuiglijke kwaliteit van letters en tekens. En met dit allemaal zal zich de lezingencyclus bezig houden.

Datum en tijd

maandag 11 december 2000, 16.00-18.00 uur

Spreker

prof.dr. Heinz W. Giese, Universität Braunschweig

Titel

Das Ende der Schrift? Analphabetismus in den Industrieländern

Serie

Het schrift

Plaats

zaal 15.036, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Informatie

prof.dr. Waltraud Wende, tel. (050)363 56 33 / 58 50

Eerste paal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie