Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Leefstijl onderzocht

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in december plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheden: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2. Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Ma 11-12-2000 Leefstijl onderzocht

15:30 uur Drs. H.A.G.M. Jacobs (Sociale
Wetenschappen)
Titel proefschrift: Hulpbronnen, maatschappelijke oriëtaties en leefstijlen Promotores:
Prof. dr. P.L.H. Scheepers
Prof. dr. A.J.A.
Felling

Mensen verschillen van elkaar in leefstijl. Daarbij kan men onderscheid maken tussen een economische en een culturele levensstijl. De eerste verwijst naar de mate waarin mensen duurzame goederen consumeren, de tweede naar de mate waarin deelgenomen wordt aan culturele activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat degenen die dezelfde leefstijl hebben ook vaak soortgelijke sociale posities innemen. Mensen die over dezelfde soort en hoeveelheid hulpbronnen beschikken, hebben ook gemeenschappelijke oriëntaties. Ze kennen aan goederen en activiteiten gelijke betekenis en waarde toe en vertonen daarom dezelfde leefstijl. Drs. Jacobs onderzocht de desbetreffende verklaring. Hij vond onder meer dat naarmate men over meer culturele hulpbronnen kan beschikken - via opleidingsniveau en (culturele) beroepsstatus - er meer sprake is van een uitgesproken culturele leefstijl. Eric Jacobs (Beuningen) werkt als methodoloogstatisticus bij de Open Universiteit Nederland te Heerlen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie