Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scholenbouwprijs 2000 uitgereikt

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

ICS: Scholenbouwprijs 2000 uitgereikt

DIT IS EEN PERSBERICHT VAN DELOITTE & TOUCHE

SCHOLENBOUWPRIJS 2000 UITGEREIKT

Op 11 december heeft staatssecretaris Adelmund onder veel belangstelling de Scholenbouwprijs 2000 in het Haagse stadhuis uitgereikt. Om te vieren dat de Scholenbouwprijs voor de vijfde keer werd uitgeloofd, waren er drie prijzen te winnen: één voor een nieuwbouwproject in het primair onderwijs, één in het voortgezet onderwijs en een Verbouwingsprijs. Er hebben in totaal 84 scholen naar de prijs meegedongen. Uiteindelijk zijn er twee winnaars, drie eervolle vermeldingen en drie nominaties uit de bus gekomen.

De Scholenbouwprijs is in het leven geroepen door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De prijs wordt sinds 1992 om het jaar uitgereikt aan een school in het primair of het voortgezet onderwijs. Hij zet de opdrachtgever van een bouwproject in het onderwijs in het zonnetje en is bedoeld om creatief opdrachtgeverschap te stimuleren. Het doel hiervan is, architectonisch inspirerende en goed functionerende scholen te realiseren.

De winnaar in het primair onderwijs is de gemeente Groningen, dienst Onderwijs, Cultuur, Sport, Welzijn voor de Vensterschool Oosterpark. Een van de sterke kanten van deze school is de stedenbouwkundige inpassing. Bovendien vindt de jury dat het onderwijskundig-pedagogisch concept op een onverwachte en overtuigende manier in het ontwerp is vertaald en dat de architectonische uitwerking avontuurlijk is. Naar het oordeel van de jury is de school een uitdrukking van durf en innovatief vermogen bij zowel de architect als de opdrachtgever.

De Stichting Montessori Scholengemeenschap Amsterdam is de winnaar in het voortgezet Onderwijs voor het Montessori College Oost. De jury vindt dit een spectaculair gebouw. Overal in de school is contact met de stad en de stedelijke ruimte loopt binnen door. Een pluspunt is volgens de jury de afstemming van het gebouw op de onderwijskundige uitgangspunten en op de jongeren die de school bezoeken. Er is inventief omgegaan met de ruimte; kleur- en materiaalgebruik zijn bijzonder en afwisselend: een knalrode vloer steekt af tegen de overige veel bescheidener kleuren.

De jury heeft drie scholen in het voortgezet onderwijs genomineerd: College de Brink in Laren, het Merlet College in Grave en het Euro-college in Maastricht.
Deze scholen hebben alledrie opvallende elementen die de jury aanspreken. Het gebouw van College de Brink doorbreekt de traditie van de scholenbouw en houdt goed rekening met de leeftijdsgroep. Het Merlet College is een fors gebouw dat stevig in het landschap staat. De school valt op door de afwisseling van regelmaat met afwijkende onderdelen, zoals de vooruitspringende aula. Vanuit de gangen is er zicht op de binnenhof. Jammer is dat dit zicht hier en daar wordt onderbroken. De school getuigt van een goed gevoel voor materialisering.
Een sterk punt van het Euro-College is de wijze waarop de onderwijskundige uitgangspunten in het ontwerp zijn vertaald. De fabrieksachtige buitenkant van het gebouw past goed bij de omgeving, terwijl de kleuren en materialen ervoor zorgen dat de school toch geen fabriek lijkt.

De jury heeft de Verbouwingsprijs in vier categorieën ingedeeld omdat de projecten niet met elkaar waren te vergelijken. Deze categorieën zijn: a. uitbreiding, b. verbouwing en inpassing, c. restauratie en d. hergebruik. Het gemeenschappelijke element in deze categorieën is het .cultureel opdrachtgeverschap.. Dit houdt in dat de opdrachtgever zich heeft ingespannen, de culturele waarde van het bestaande gebouw te behouden en als inspiratiebron te gebruiken voor nieuwe ontwikkelingen.
De jury heeft in drie categorieën een eervolle vermelding toegekend: het Segbroekcollege in Den Haag in de categorie uitbreiding; het Marnix Gymnasium in de categorie verbouwing en inpassing en de Rietendakschool in Utrecht in de categorie restauratie. Met deze eervolle vermeldingen wil de jury haar waardering te kennen geven voor de inspanning van de opdrachtgevers om het culturele aspect in hun bouwproject tot uitdrukking te brengen.

De juryvoorzitter in 2000 was Aart Oxenaar, directeur van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en voorzitter van de Welstandscommissie aldaar. In de jury hadden twee architecten zitting, Henk de Haan namens de Rijksbouwmeester en Dirk Jan Postel, de architect van het winnende project van 1998. Ton Schaap, werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening in Amsterdam en onder meer bekend van het @burgproject, zat als stedenbouwkundige in de jury. Ook de onderwijskundige wereld was vertegenwoordigd in de persoon van Paul Jungbluth, vermaard onderwijsonderzoeker. Wethouder Heijnen van Den Haag had zitting in de jury namens de VNG. De jury werd gecompleteerd met televisiepresentatrice Yvon Jaspers.

In het atrium van het stadhuis van Den Haag is een tentoonstelling van winnende, eervol vermelde en genomineerde projecten ingericht. U kunt deze tentoonstelling tot en met 15 december tijdens kantooruren bezichtigen. De bevindingen van de jury, documentatie van de winnaars, genomineerden en eervolle vermeldingen zijn verwerkt in een rijk geïllustreerd boek, dat is samengesteld door Deloitte & Touche ICS. Het boek bevat ook een beschouwing over de actuele ontwikkelingen in de scholenbouw.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie