Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen Internet Exchange op Zernikecomplex

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

Groningen, 11 december 2000

belangrijke stimulans voor Groningen IT-stad
GRONINGEN INTERNET EXCHANGE OP ZERNIKECOMPLEX

De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen werken met vier telecom-operators aan een geavanceerd knooppunt van internetverbindingen op het Zernikecomplex. Samen met KPN, Essent Kabelcom, Versatel en Telfort wordt de komende weken het plan uitgewerkt. In het tweede kwartaal van 2001 moet deze 'Groningen Internet Exchange' van start gaan. Dit heeft wethouder Schuiling van Economische Zaken bekendgemaakt tijdens het slaan van de eerste paal van de Zernikeborg. De Groningen Internet Exchange wordt ondergebracht in de Zernikeborg en in het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit.

Knooppunt
Een Internet Exchange is een knooppunt waar de infrastructuur van vele providers (aanbieders van internetverbindingen) samenkomt. Het is daardoor een uitwisselplaats tussen providers, maar biedt ook een supersnelle en voordelige internettoegang aan bedrijven. Een Internet Exchange is dan ook belangrijk voor het vestigingsklimaat voor ICT-gerelateerde dienstverlening, in het bijzonder voor internetbedrijven.

Snelheid en bandbreedte
Door de grote hoeveelheid infrastructuur die in een Internet Exchange samenkomt wordt het veel eenvoudiger om bijvoorbeeld zeer breedbandige verbindingen snel te kunnen leveren. De wachttijd voor een aansluiting op het Zernike Science Park kan hierdoor van enkele maanden worden teruggebracht tot enkele dagen. Bovendien kan middels de cityringen waarschijnlijk de wachttijd op alle bedrijventerreinen in Groningen fors teruggebracht worden. Snelheid is enorm belangrijk in de snelgroeiende ict-sector. Bovendien is een belangrijke ontwikkeling in de ict-sector de zgn. Application Services Provision (ASP). Dit houdt in dat bedrijven hun ict-applicaties niet meer zelf beheren, maar deze uitbesteden aan een ict-dienstverlener. Dat beheer gebeurt vaak op afstand, dat wil zeggen dat de applicaties bij de leverancier draaien. Voor deze vaak zware applicaties zijn breedbandige voorzieningen nodig.

Veiligheid en betrouwbaarheid
Naast snelheid en bandbreedte zijn ook veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid voor aanbieders en gebruikers van doorslaggevende betekenis. Het concept van een neutrale Internet Exchange als digitaal verzamelpunt voor vele aanbieders van transportcapaciteit en diensten draagt daar wezenlijk aan bij.

Zernikeborg
De Groningen Internet Exchange (GN-IX) krijgt haar hoofdvestiging in de Zernikeborg. De Zernikeborg wordt letterlijk en figuurlijk het knooppunt voor ICT-infrastructuur in Noord-Nederland. In de Zernikeborg komen naast de GN-IX onder meer: een deel van het rekencentrum van de universiteit, het kenniscentrum voor internettoepassingen ICT@NN en het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie. Het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie is er zowel voor de onderzoekswereld als het bedrijfsleven. Het Centrum krijgt in de Zernikeborg de tweede CAVE in Nederland. Een CAVE (Computer Animated Virtual Environment) is een driedimensionale ruimte waarin op 4 wanden driedimensionale beelden kunnen worden geprojecteerd. Daarnaast komt er een Theatre waarvan door een grotere groep mensen (max. 25) gebruikt gemaakt kan worden. Het Theatre heeft een panoramische projectie van 3D-beelden en is ongeveer 8 meter breed. De voorzieningen kunnen gebruikt worden voor onderzoek, ontwerp, presentaties, trainingen en onderwijs.

Tweede of derde in Nederland
Voor de Zernikeborg is op 11 december de eerste paal geslagen. De Zernikeborg wordt volgens planning najaar 2001opgeleverd. Het is de bedoeling dat de GN-IX in het begin van het tweede kwartaal 2001 van start gaat. De komende weken wordt het implementatieplan nader uitgewerkt. De GN-IX zal van start gaan in de huidige locatie van het universitaire Rekencentrum; later zal deze worden uitgebreid naar de Zernikeborg. In Nederland is op dit moment pas één Internet Exchange operationeel, de AMS-IX in Amsterdam. In Groningen komt via de providers een directe verbinding met de AMS-IX. In Enschede wordt op dit moment ook gewerkt aan een Internet Exchange, de zgn. ND-IX (Nederlands-Duitse Internet Exchange).

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Okko Sprey, projectleider GN-IX, tel. 06-22403037, e-mail okko@gn-ix.net Wim Liebrand, directeur Rekencentrum Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 363 34 10, e-mail (W.B.G.Liebrand@rc.rug.nl) Jan Arie Bijl, gemeente Groningen, tel. (050) 367 80 11, e-mail janarie@gn-ix.net

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie