Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Grouwels slaat bal mis met Lambermontakkoord'

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Grouwels slaat bal mis: Lambermontakkoord leidt enkel tot stappen voorwaarts voor Brusselse Vlamingen (11/12/00)

Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Bert Anciaux reageert geprikkeld op de platte taal van Vlaams volksvertegenwoordiger Brigitte Grouwels n.a.v. een artikel in Brussel Deze Week.

Het bewuste artikel in Brussel Deze Week geeft geenszins de visie van de minister weer. Zelfs integendeel. Het commentaar is uit zijn context gerukt en geeft mevrouw Grouwels opportunistisch de kans om ongenuanceerd de hakbijl boven te halen. Zij leest wat zij wil lezen maar verzuimt om haar betoog met argumenten te staven, nochtans een must in de politiek.

De puntjes op de i:

Vlaams minister Anciaux heeft tijdens de Lambermontbesprekingen onderhandeld over de positie van de Vlamingen in de Rand én Brussel. Dit is een en/en- verhaal en geen of/of-onderhandeling. Enerzijds is er de overheveling van de gemeente- en de provinciewet, wat wil zeggen dat de zes faciliteitengemeenten onder volledige voogdij komen van de Vlaamse Gemeenschap, anderzijds garandeert het Lambermontakkoord de geldende Vlaamse vertegenwoordiging in de lokale besturen. Dit is verworven. Inzake Vlaamse vertegenwoordiging in lokale besturen zijn er - dankzij het Lambermontakkoord - enkel nog maar stappen voorwaarts mogelijk.

Het versterken van de gegarandeerde vertegenwoordiging in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en in de lokale besturen blijft zonder enige reserve voorwerp van verdere onderhandelingen. De besprekingen over de minimumvertegenwoordiging van de Vlamingen in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad lopen qua timing gelijktijdig met de uitvoering van het Lambermontakkoord.

Minister Anciaux wil de CVP-politica er ook fijntjes op wijzen dat de inspanningen van de Vlaamse Gemeenschap ten aanzien van Brussel nog nooit zo groot zijn geweest als vandaag, via directe inspanningen voor onderwijs, welzijn, cultuur, jeugd . en via de aanzienlijke verhoging van de dotatie aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het is de essentile opdracht van de minister van Brusselse Aangelegenheden deze inspanningen te verbinden aan een visie op de relatie tussen Vlaanderen en haar hoofdstad, en aan het sterker maken van die band. Dat kan alleen door de nadruk te leggen op wat Vlaanderen en Brussel verbindt.

Verkondigen dat de Brusselse Vlamingen niet meer kunnen rekenen op de Vlaamse minister voor Brusselse Aangelegenheden als deze minister Anciaux heet, is dermate ongeloofwaardig en in tegenspraak met de feiten op het terrein dat mevrouw Grouwels zich moet schamen over haar politieke communicatie. De drang om de Vlaamse excuustruus van de CVP te spelen heeft Brigitte Grouwels blijkbaar overweldigd.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden Bert Anciaux, VU&ID-minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen
Telefoon: (02) 553 28 11
E-post: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie