Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenmishandeling tijdens veetransporten door EC bevestigd

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

EUROPESE COMMISSIE BEVESTIGT MET NIEUW RAPPORT DIERENMISHANDELING TIJDENS VEETRANSPORTEN
DIEREN HET ERGST AAN TOE OP BEPAALDE VEEMARKTEN, STELT COMMISSIERAPPORT
GAIA: "Vervoer van levend vee over lange afstanden moet vervangen worden door vervoer van karkassen om dierenellende te voorkomen!"

11 december 2000

Nieuwsbericht

© GAIA

De Europese Commissie (EC) publiceerde vandaag een rapport* over veetransporten over lange afstanden dat de herhaalde aanklachten van dierenrechtenorganisatie GAIA, de Europese Coalitie voor Landbouwdieren en Eurogroup for Animal Welfare over ernstig dierenleed bij dergelijke transporten officieel bevestigt. Uit het rapport blijkt dat België behoort tot de lidstaten waar de zwaarste inbreuken gepleegd worden op de huidige Europese Richtlijn ter bescherming van dieren en waar de overheid faalt in het doen naleven van die wetgeving. Het rapport van de EC stelt ook dat de ergste gevallen van brutaliteiten, mishandelingen, wreedheden en verwaarlozing gebeuren op bepaalde veemarkten. De huidige wetgeving is onvoldoende, erkent ook de EC. De meeste lidstaten slagen er blijkbaar niet in de wettelijke regels te doen naleven.
De voorstellen van de EC voor een betere wetgeving gaan echter bijlange niet ver genoeg. GAIA, dat al jaren campagne voert voor de afschaffing van veetransporten over lange afstanden, pleit voor een radicale ommezwaai van het Europese beleid terzake: lange afstandstransporten van levende veedieren moeten vervangen worden door een handel in karkassen, waarbij dieren zo dicht mogelijk bij de fokplaats geslacht worden.
De belangrijkste problemen houden verband met de slechte transportomstandigheden, de overbeladen, slecht onderhouden en ongeschikte vrachtwagens zonder ventilatie en zwaar gewonde dieren die toch vervoerd worden, ondanks dat dit verboden is. Verwaarlozing, brutaliteiten, mishandelingen en wreedheden gebeuren regelmatig én, stelt het rapport, de ergste gevallen gebeuren op veemarkten. Vervoerders houden zich niet aan de wettelijk verplichte rusttijden en geven dieren geen eten en drinken conform de wettelijke vereisten. Illegale routes en een gebrek aan een geharmoniseerd registratiesysteem voor transporteurs maken doeltreffende controles door overheidsinstanties onmogelijk. Veel inspectierapporten werden laattijdig en onvolledig ingediend door de lidstaten. Griekenland leverde zelfs helemaal geen informatie.
Het Europees Parlement en de EU-Raad van Ministers moeten zich nog over het rapport buigen.

* Rapport van de Commissie aan de Raad en het Europese Parlement over de ervaring opgedaan door lidstaten sinds de invoering van de richtlijn 95/29/BC als wijziging op richtlijn 91/268/EEC inzake de bescherming van dieren tijdens het transport.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: (GAIA@advalvas.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie