Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Solidariteitsaktie met Trident Ploughshares-aktivisten

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichtenSolidariteitsaktie met Trident Ploughshares-aktivisten in Engeland

Op donderdag 7 december hebben drie aktivisten vanuit het Vredes Axie Kamp in Volkel op de start -en landingsbaan van de vliegbasis Volkel gedemonstreerd. Dit was een solidariteitsaktie voor Susan van der Heijden en Martin Newell, die op 7 december in Engeland moesten voorkomen bij een rechter voor de verlenging van hun voorarrest. Susan en Martin maakten op 3 november op de Britse luchtmachtbasis Wittering een legertruck, bedoeld voor het vervoer van kernkoppen voor Britse kernonderzeeres, onklaar en zitten sindsdien vast.
Om 8.30 uur gingen de aktivisten de basis op en liepen met een spandoek waarop de tekst Ontwapen! stond naar het begin van de landingsbaan. Nog voordat zij deze bereikt hadden werden zij gezien door de bewaking, deze lieten hen passeren en riepen versterking op, alvorens achter hen aan te gaan. Na een sprintje bereikten de aktivisten de landingsbaan, waar tegelijkertijd een bewakingsbusje aan kwam scheuren. De drie werden aangehouden en overgedragen aan de marechaussee. De aanhouding werd verricht op grond van art. 461 (verboden toegang) en art. 350 (vernieling). Toen de (eerste) 6 uur bijna om waren en de vrijheid in zicht leek werden de aktivisten opeens in verzekering gesteld op grond van artikel 162a (het mogelijk in gevaar brengen van het vliegverkeer). Dit is een zwaar artikel met een maximumstraf van 9 jaar.Op het moment van de aktie was de vliegbasis operationeel, wat inhoudt dat er in principe een aanvraag tot landing kan binnenkomen. Tevens zou er 10 minuten nadat de aktie plaats vond een F16 de lucht ingaan. Gevaar voor donorvluchten en in nood verkerende burgervliegtuigen, die in Volkel zouden kunnen landen zijn in dit soort zaken steevast het stokpaardje van de vliegbasis. De grote (tot nu toe onbeantwoordde) vraag blijft of en hoe vaak zoiets voorkomt, de vliegbasis wil hierover geen uitsluitsel geven. De vliegbasis vindt het helemaal niet leuk dat een stel anti-militaristen op een doordeweekse dag op de landingsbaan gaat staan Toen zij de volgende dag werden vrijgelaten werd hen dan ook op het hart gedrukt nooit meer een voet op de landingsbaan te zetten. Misschien een idee hetzelfde nog een keer te doen maar dan met honderd mensen in plaats van drie?

Groetjes uit het VAK!

NB. Tijdens de verhoren werd er grote druk op de aktivisten uitgeoefend. Er werd gedaan alsof er elk moment een vliegtuig binnen had kunnen komen en dat de aktie een groot gevaar voor het vliegverkeer was geweest. Tegen een van hen werd zelfs gezegd dat er binnen 20 minuten een vliegtuig zou landen (enigszins in tegenstrijd met hun eerdere verklaring dat er binnen 10 minuten een F16 zou opstijgen wat ook gebeurd is). Feit is dat de aktie aan het begin van de landingsbaan plaatsvond, en dat de vliegbasis beschikt over 2 landingsbanen, dat burgervliegtuig had dus helemaal niet in het weiland hoeven landen.
------
Lilith


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie