Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking CS Veilig voortgezet

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Samenwerking CS veilig voortgezet

Op 11 december tekenen zeven partners een convenant om opnieuw met grote inzet projecten uit te voeren die de veiligheid en leefbaarheid bevorderen voor alle stationsbezoekers en werknemers op het NS Station Rotterdam Centraal. De samenwerking is in 1999 gestart en na ruim een jaar geëvalueerd. De resultaten worden deels als positief ervaren, maar de situatie op het CS is zodanig dat een blijvende gerichte aandacht noodzakelijk is om de problemen op te lossen.

Op initiatief van de gemeente Rotterdam (programma Veilig) zijn de partijen een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan voor de duur van een jaar. Op de achtergrond speelden naast de partners ook het Openbaar Ministerie en de deelgemeente Noord een ondersteunende rol. Gedurende het eerste samenwerkingsjaar zijn vele activiteiten opgezet en uitgevoerd. Hierdoor verminderde de overlast door bedelaars en hangjeugd, evenals het aantal winkeldiefstallen en geweld tegen personen. Zakkenrollerij, drugsrunnen en vandalisme namen wel (soms ook ernstig) toe.
De mix van zowel repressieve als preventieve en pro-actieve projecten, kortom: de integraliteit, werd, in de evaluatie van het project, als zeer waardevol ervaren. De resultaten zijn wisselend, maar een veel gemaakte opmerking tijdens de evaluatie was dat, wanneer de inzet van partijen zichtbaar is de situatie verbetert, maar zodra deze inzet afneemt de overlast dan weer toeneemt. Men vindt het daarom een zaak van volharden en volhouden.

Activiteiten
De partijen: NS Stations, NS Reizigers, RET, Politie Rotterdam Rijnmond, districten Centrum en Noord, Spoorwegpolitie, het Coördinatiebureau voor het Centrum (CBC) en Programma Veilig werken het komende jaar samen om opnieuw acties uitvoeren. Reeds bestaande activiteiten worden voortgezet en nieuwe acties zullen worden ontwikkeld. De regiopolitie en de Spoorwegpolitie zullen nauw met elkaar samenwerken, in hun planning de RET betrekken en waar mogelijk samen optrekken bij activiteiten die zich vooral richten op het terugdringen van het drugsrunnen, de overlast van bedelaars, zwervers etc. en bij bromfietscontroles en antifietswrakkenacties. Eveneens is afgesproken dat gezamenlijk wordt gesurveilleerd op het CS, zodat de beschikbare capaciteit optimaal kan worden.
Het project Marokkaanse vaders wordt tot en met december 2001 voortgezet. Dit project richt zich vooral op de hangjeugd, het terugdringen van de overlast die ze op het CS veroorzaken en het opzetten van een zorgnetwerk voor deze jongeren. Het project is een initiatief van de Marokkaanse gemeenschap, maar richt zich op jongeren van alle nationaliteiten.
Een beheerplan voor het Stationsplein en omgeving zal in nauwe samenwerking worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het CBC..
In de kwaliteitskring van de partners worden regelmatig alle activiteiten besproken, wordt de voortgang ervan bewaakt en de afstemming van activiteiten bevorderd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie