Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Van Boxtel aanbieding van de commissie ICT en Stad

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak Minister Van Boxtel aanbieding van de commissie ICT en de Stad
Een toespraak bij het onderwerp ICT en de Stad
11 december 2000
Geachte aanwezigen, in het bijzonder natuurlijk de heer Cerfontaine en de overige leden van de commissie ICT en de stad, ICT is in potentie de grootste groeimarkt van de 21ste eeuw Minister Van Boxtel tijdens zijn toespraak Het is niet alleen een belangrijke technologische revolutie in zichzelf, maar is vooral ook een motor voor allerlei nieuwe bedrijvigheid en nieuwe producten. Producten die niet alleen het bedrijfsleven ten goede komen, maar ook de burgers. Denk maar aan de mobiele telefonie, het Internet, email, GSM en WAP.
Volgens de onlangs verschenen halfjaarlijkse Internetmonitor van bureau Pro Active International is op dit moment is 45% (5,7 miljoen) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder actief op het Internet. In 1998 was dat nog maar 15% (1,9 miljoen). Voorspeld wordt dat over 5 jaar de 80% grens overschreden zal zijn. Als het gaat om online winkelen; dat heeft 19% (2,5 miljoen) van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder wel eens gedaan. Twee jaar geleden was dat nog maar 3%. Na de vier Scandinavische landen staat Nederland hiermee in Europa op de vijfde plaats. ICT is doorgedrongen in bijna alle huishouden, op bijna iedere werkplek. Het is dus niet verbazingwekkend dat ICT, net als ooit elektriciteit, stoomaandrijving en de verbrandingsmotor, heel snel heel veel veranderingen teweeg brengt in onze maatschappij. Veranderingen die ook grote betekenis hebben voor de sociale, economische en fysieke infrastructuur van onze grote steden. Hoe dat precies vorm moet krijgen, welke mogelijkheden er zijn, daar hebben Gerlach Cerfontaine en acht andere gezaghebbende personen uit de wetenschap, het bedrijfsleven en het openbaar bestuur, de afgelopen maanden intensief op gestudeerd en over gesproken. Hun conclusies staan in dit compacte en met veel praktijkvoorbeelden gelardeerde rapport.
Wat ik al heb gezien van het rapport is bijzonder boeiend en bevat vele concrete aangrijpingspunten om met behulp van ICT steden te versterken en het grotestedenbeleid te vernieuwen. Duidelijk zichtbaar is dat de commissie niet alleen theoretische inzichten op basis van een literatuurstudie heeft verzameld. De commissie heeft ook allerlei deskundigen geïnterviewd, vele binnen- en buitenlandse websites bekeken en een werkbezoek gebracht aan de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Dit heeft een heel interessante analyse met vele praktijkvoorbeelden opgeleverd, beschreven vanuit het gezichtspunt van een stadsbewoner. Een van de belangrijkste conclusies is dat de zelfbewuste en veeleisende burger centraal moet staan bij het opzetten van ICT-projecten in de steden, niet als eind- maar als begingebruiker: "de burger aan het roer", in de woorden van de commissie. Deze benadering spreekt mij erg aan en sluit aan bij de visie op de elektronische relatie tussen overheid en burger die ik medio dit jaar in de nota Contract met de toekomst heb neergelegd. De commissie stelt terecht dat, wil de burger daadwerkelijk aan het roer kunnen komen bij de aanpak van grootstedelijke problemen, de overheid danig zal moeten veranderen.
Een kanteling is nodig naar meer vraag - meer burgergericht denken in de dienstverlening, en nieuwe vormen van burgerparticipatie. Hier liggen kansen om de burger nauwer bij de beleids- en besluitvorming kunnen betrekken en de band tussen politiek, bestuur en burger nieuw leven in te blazen. Ik ben met de commissie van mening dat hiervoor nog het nodige organiserende vermogen in de steden moet worden aangesproken.
De mogelijkheden van de elektronische overheid kunt u vinden op overheid.nl. Deze portalsite is de toegangspoort tot de overheid. De geheel vernieuwde site is overigens vanmorgen in de lucht gegaan.
In navolging van de aan het roer staande burger vraagt de commissie ruimte voor pioniers, die op lokaal niveau ICT-initiatieven in de stad willen ontwikkelen.
Een eerste aanzet voor dit soort activiteiten zijn de digitale trapveldjes, waar ik dit jaar 20 miljoen gulden heb vrijgemaakt. Voor wie het nog niet weet: digitale trapveldjes zijn laagdrempelige locaties in achterstandswijken van grote steden waar de inwoners op eenvoudige wijze kennis kunnen maken met ICT. De belangstelling hiervoor vanuit de steden bleek enorm: naar verwachting zal het aantal digitale trapveldjes in twee jaar tijden groeien tot twee- à driehonderd.
Deze trapveldjes zijn ook belangrijk om te zorgen dat alle burgers gelijke toegangskansen tot de digitale snelweg hebben. Alleen dan kunnen alle burgers echt betrokken kunnen zijn bij de informatiesamenleving, en kan iedereen optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die ICT hun biedt. Maar trapveldjes alleen is niet genoeg. Ik ondersteun daarom het pleidooi van de commissie voor het aanleggen van digitale breedbandinfrastructuur tot aan de woning en het voorstel om alle burgers de noodzakelijke ICT-vaardigheden te leren.
Het rapport maakt duidelijk dat er wat betreft ICT-toepassingen sprake is van een relatieve achterstand in het sociale domein ten opzichte van het economische en fysieke domein. Dit onderschrijf ik, ondanks het feit dat ik van mening ben dat ook op het economische en fysieke vlak de mogelijkheden van ICT nog niet optimaal benut worden. De commissie laat vervolgens duidelijk zien hoe ICT, mits onderdeel van een integrale aanpak, het bereiken van de doelstellingen van het grotestedenbeleid, onder meer op het gebied van leefbaarheid, sociale cohesie, werk en scholing, naderbij kan brengen. Het idee om een virtuele wijkmarktplaats te ontwikkelen, waarop burgers ideeën, diensten en producten uitwisselen, zich presenteren en discussiëren over wijkaangelegenheden, kan volgens mij een krachtige impuls aan de gemeenschapsvorming in de wijk geven en verdient absoluut nadere uitwerking.
Maar ook bij allerlei andere GSB-activiteiten kan en moet ICT een rol spelen. Daarom, ik heb dat in september al gezegd, zullen alle volgende stedelijke GSB-plannen, alle volgende subsidieverzoeken door een scherpe ICT-bril worden bekeken.
Om ICT in de stad te stimuleren adviseert de commissie om een nationaal fonds ICT en de Stad in te stellen dat financiële en inhoudelijke ondersteuning moet bieden. Verhoging van het maatschappelijk rendement als ijkpunt, een snelle beoordeling en indiening door minimaal twee private of publieke initiatiefnemers zijn enkele kenmerken van dit fonds. Ik vind het een interessante gedachte om op die manier ICT-investeringen in de steden mogelijk te maken. In het kabinetsstandpunt zal ik hierop terugkomen. Ik heb in dit korte tijdsbestek natuurlijk slechts gereageerd op een beperkt aantal hoofdlijnen uit het rapport. Wel zal u duidelijk zijn dat het rapport mij bijzonder aanspreekt en dat er bijzonder veel bruikbare elementen inzitten waarmee ik snel aan de slag wil. Het rapport ondersteunt mijn pleidooi dat ICT een strategische plaats binnen het grotestedenbeleid moet hebben. Ook kan het rapport van de commissie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de wens van het kabinet om Nederland op ICT-gebied voorop te laten lopen.
Tot slot wil ik de heer Cerfontaine en de andere commissieleden bedanken voor alle denkkracht, energie en tijd die ze in het thema gestoken hebben. U kunt er van uit gaan dat ik op dezelfde manier ervoor zal zorgen dat de steden de motoren, de knooppunten, van een succesvolle informatiesamenleving worden.

Relevante links:
Toespraak dhr. Cerfontaine ICT en de Stad, Burgers verbonden, tijdens overhandiging eindrapport commissie ICT en de stad Toespraak burgemeester Opstelten aanbieding rapport van de commissie ICT en de Stad
Commissie Cerfontaine: f 600 miljoen voor stimuleringsfonds ICT en de stad
Eindrapport commissie ICT en de Stad

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...