Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 organiseert debat Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening

Datum nieuwsfeit: 11-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66 in debat over Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening

Maandag 11 december in De Waag, Aalmarkt 21 te Leiden organiseert D66 een politiek podium over de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening.

Aanleiding voor dit politiek podium is de aanstaande verschijning van de Vijde Nota over de Ruimtelijke Ordening van minister Jan Pronk. De nota bevat verschillende ingrijpende punten van beslissing over de toekomstige inrichting van Nederland.

Ten behoeve van de discussie tijdens dit politiek podium is een zeer interessant forum samengesteld. Dit forum bestaat uit dhr. W. Duyvendak (adjunct-directeur van de stichting Milieudefensie), dhr. J. Modder (directeur van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting ), Mevr. F. Ravestein (Tweede Kamerlid voor D66, woordvoerder ruimtelijke ordening) en dhr. D. van der Veer (directeur van de Bond van Nederlandse Architecten). De avond wordt geleid door dhr. A. Pechtold, D66-wethouder in Leiden.

De discussie wordt gevoerd aan de hand van enkele stellingen.

De bijeenkomst zal om 19.30 uur beginnen en zal om circa 22.00 uur afgerond worden. De toegang is gratis.

Stellingen politiek podium Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening

In de stad heb je geen recht op een eigen tuin (en wat als je nou geld hebt?)
Om ruimte te besparen moeten stedelijke ontwikkelingen binnen harde contouren plaatsvinden. Maar is concentratie van wonen en werken uiteindelijk wel wat burgers wensen? Een ding is zeker: wonen in het groen wordt nog onbetaalbaarder.

Baas in eigen huis (en tuin); wat kwaliteit is bepaal je zelf! De tijd is voorbij dat burgers besluiten over het inrichten van hun leefomgeving overlaten aan bestuurders, politici en welstandscommissies. Burgers weten zelf wel wat mooi en praktisch is.

Voor landbouw is in Nederland geen plaats meer
De reservering van zoveel ruimte voor landbouw is een erfenis uit het verleden. Maar tijden veranderen en bevolkingsgroei en toegenomen welvaart vragen nu om moedige keuzen.

De Vijfde Nota zou eigenlijk in Brussel moeten worden geschreven Nederland is steeds meer een stadstaat in Europa: we herbergen mainports, hoofdkantoren en instellingen van internationaal formaat. Voor een lang weekendje weg gaan we naar de Ardennen, Londen of Parijs. De ruimtelijke ordening lijkt echter nog steeds een puur nationale hobby.

Het Groene Hart klopt niet meer
Door het Groene Hart te beschermen trachten we rust, natuur en recreatie veilig te stellen. Tegelijkertijd leidt dit er toe dat de vitaliteit van dit gebied afneemt. Jonge mensen trekken weg vanwege gebrek aan woningen; het draagvlak voor voorzieningen neemt af.

De deltametropool: te groot voor Nederland?
Nu al gaat onevenredig veel aandacht uit naar de vier grote steden. Introductie van het concept 'deltametropool' zal deze tendens verder versterken. En wat schieten we er eigenlijk mee op?

Valkenburg: koningshuis of nieuwbouwhuis?
Vliegveld versus woningbouw? Leiden heeft grote behoefte aan ruimte voor woningbouw. De druk op het Groene Hart kan hiermee worden verlicht.Voor nadere informatie

Leo Pinxten
Directeur Opleidingscentrum D66
doorkiesnummer: 070-3566043

Maarten Schurink
Lid Stimulans 2000
doorkiesnummer: 070-4266423

Stimulans 2000 is het talentenproject van het Opleidingscentrum van D66

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie