Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie-onderzoek en parlementaire controle

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Buitenlandse Zaken


www.minbuza.nl

Gezocht: makelaars in kennis op het gebied van defensie

DEFENSIE-ONDERZOEK EN PARLEMENTAIRE CONTROLE

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) is van mening dat de controle van het defensiebeleid door de Tweede Kamer kan worden versterkt door deze controle meer te baseren op onderzoek. Nu in de Kamer plannen leven voor een eigen verificatiebureau of onderzoeksinstelling dient daarbij ook aandacht te worden besteed aan defensie. Zeker met grote wapenaankopen is veel geld gemoeid. Goede controle door de Tweede Kamer is hierbij op zijn plaats.

In zijn advies 'Defensie-onderzoek en parlementaire controle' schrijft de AIV dat het er niet om gaat méér onderzoek te verrichten op het gebied van defensie, maar om meer gericht onderzoek. De deskundigheid en het onderzoek die er al zijn in tal van instellingen in binnen- en buitenland, moeten zo worden gebruikt dat ze aansluiten op de debatten en besluitvorming in de Tweede Kamer. Hiervoor hoeft geen apart, nieuw en duur defensie-onderzoeksinstituut te worden opgericht

Als eerste stap zou de Tweede Kamer deskundigen kunnen vragen na te gaan hoe het bestaande wetenschappelijke onderzoek beter toegankelijk kan worden gemaakt. Daarna zou de Kamer zelf onderzoeksopdrachten kunnen geven. De betrokken deskundigen fungeren dan als makelaars tussen de Kamer en de instellingen die onderzoek kunnen doen. Zo'n makelaarsfuncie voor defensie-onderzoek zou in het eigen verficatiebureau van de Tweede Kamer
moeten worden opgenomen.

Tevens biedt het advies informatie over de wijze waarop de controle door het parlement - algemeen en op het gebied van defensie - in tal van andere landen wordt ondersteund.

De AIV brengt het advies 'Defensie-onderzoek en parlementaire controle' uit op verzoek van de regering, ter voorbereiding van het overleg met de Tweede Kamer over de motie Zijlstra/van't Riet. In deze motie wordt de regering gevraagd na te gaan op welke wijze kan worden voorzien in defensie-onderzoek ten behoeve van de Tweede Kamer.

///

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie