Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebruik van maagzuurremmers kan minder

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gezondheidsraad

PERSBERICHTGebruik van maagzuurremmers kan minder

De doelmatigheid van de diagnostiek en behandeling van maagklachten is gediend met een betere naleving van bestaande richtlijnen. Veel patiënten krijgen zonder voldoende nut of noodzaak langdurig maagzuurremmers voorgeschreven. Ook het belastende endoscopische onderzoek van slokdarm en maag is niet altijd nodig. Aan de andere kant krijgen patiënten soms niet de diagnostiek en behandeling waarvan ze baat zouden hebben`. Zo luiden enkele van de conclusies die de Gezondheidsraad heeft geformuleerd in een vandaag verschenen advies aan de Minister van VWS.

Jaarlijks raadplegen in ons land ruim 350 000 mensen wegens maagklachten hun huisarts. In ongeveer zes op de tien gevallen zijn geen anatomische afwijkingen aantoonbaar. Veel patiënten kampen niet alleen met lichamelijke klachten, maar ook met de angst voor een kwaadaardige aandoening. Meestal is die vrees ongegrond, vooral als er geen andere, specifieke, verschijnselen zijn.

Er is niet veel bekend over de oorzaken van maagklachten. Wel heeft de gastro-enterologie in de afgelopen vijftien jaar grote voortuitgang geboekt met de ontdekking dat maagzweren doorgaans veroorzaakt worden door de bacterie Helicobacter pylori (Hp). Ook bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld tegen reuma of pijn bij gewrichtsslijtage, kunnen maagzweren veroorzaken. Minder duidelijk, maar mogelijk wel belangrijk, is de invloed van erfelijke factoren, roken, stress, alcohol, voedingsmiddelen of overgewicht.

Het natuurlijk beloop van maagklachten is meestal gunstig. Daarom is bij een patiënt in een eerste klachtenperiode uitgebreid diagnostisch onderzoek niet nodig. Leidt behandeling van de symptomen niet tot blijvende verbetering, dan is endoscopisch onderzoek wenselijk ter opsporing van een eventuele anatomische afwijking. Omdat endoscopie belastend is voor de patiënt, is het raadzaam eerst een test op Hp-infectie te doen: bij een gunstige test-uitslag kan endoscopie achterwege blijven. Als de klachten echter voortduren, is endoscopie alsnog aangewezen.

Er zijn tegenwoordig geneesmiddelen om een Hp-infectie en zodoende een maagzweer weg te nemen. Voor mensen met de klacht `zuurbranden' zijn diverse maagzuurremmers beschikbaar, maar volgens de Gezondheidsraad heeft de toepassing van deze middelen een te hoge vlucht genomen. Slechts zelden is permanente voortzetting van zo'n behandeling zinvol. Omdat de middelen afhankelijkheid in de hand werken, is het echter moeilijk om een eenmaal begonnen medicatie te beëindigen. Patiënten zonder aantoonbare anatomische afwijkingen hebben in de eerste plaats serieuze aandacht en geruststelling nodig. Voor géén van de veelvuldig bij hen toegepaste medicijnen is de werkzaamheid onomstotelijk aangetoond. Er is grote behoefte aan wetenschappelijk onderzoek op dit vlak.

De Gezondheidsraad onderschrijft in hoofdzaken de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap, maar concludeert dat die richtlijnen vaak onvoldoende navolging vinden. De manco's gelden vooral de aanbevelingen om de behandeling te beginnen met relatief eenvoudige en veilige geneesmiddelen, om aanvullend onderzoek te verrichten bij aanhoudende of recidiverende klachten en langdurig gebruik van maagzuurremmers, en om een behandeling tegen Hp-infectie te geven aan mensen die ooit een maagzweer hadden. In sommige groepen van huisartspraktijken zijn navolgenswaardige initiatieven genomen ter verbetering van de implementatie van de NHG-richtlijnen.

Nadere inlichtingen verstrekt dr H Houweling, tel.(070) 340 66 25 , e-mail (hans.houweling@gr.nl).

Datum: 12 december 2000reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie