Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadsvernieuwing Amsterdamse tuinsteden bekeken

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Belinfante en Gortzak bezochten Amsterdamse tuinsteden

12 december 2000 PvdA

Wijkopbouw en stadsvernieuwing in Amsterdamse tuinsteden bekeken

De Amsterdamse Tweede-Kamerleden Judith Belinfante en Wouter Gortzak bezochten maandag jongstleden het stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer. Het programma was samengesteld door PvdA-stadsdeelvoorzitter Miep van Diggelen, die samen met Ank Streuer uit het dagelijks bestuur, de hele dag op enthousiaste wijze de delegatie door het stadsdeel gidste.

Het eerste onderdeel van het bezoek was de openbare basisschool P. J. Troelstra, die zich als kunstmagneetschool profileert. In het lesprogramma biedt de school dans, drama, muziek en gymnastiek aan, gegeven door vakleerkrachten. Veel kinderen tonen bijzondere vaardigheden bij deze vakken. Naast dit fraaie resultaat, brengt de schoolleiding ook een lastige kwestie onder de aandacht. Terwijl de afdeling Jaargroepen een oververtegenwoordiging van allochtone kinderen kent, bevat de Montessori-afdeling juist een ondervertegenwoordiging. Omdat de school als geheel onder de norm blijft, vist de school achter het net voor extra gelden.

Tijdens de lunch op het stadsdeelkantoor krijgt de delegatie uitleg over plannen op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Er is veel aandacht voor het vergroten van sociale en verkeersveiligheid in het kinderrijke stadsdeel. Daartoe brengt men bijvoorbeeld een bovengrondse tramlus terug op maaiveld. In het project Buurt ne9en wordt sloop van woningen gebruikt om betere nieuwbouw te realiseren en tegelijkertijd de beleving van de openbare ruimte te vergroten.

Het pas gestarte Opvoedsteunpunt blijkt in een behoefte te voorzien. Vooral Turkse en Marokkaanse ouders (eerlijk gezegd: vooral moeders) maken gebruik van dit project. Niet alleen telefonisch spreekuur, maar ook thuisbezoek brengt informatie over kinderopvang, leerplicht en zelfs verblijfstitel bij bewoners van het stadsdeel thuis. De eigen cultuur van Turkse en Marokkaanse ouders maakt een intensief verbaal contact noodzakelijk.

In het steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid werken buurtbewoners, ambtelijke organisaties en politie samen aan hun buurt. Om teruglopende belangstelling het hoofd te bieden, zoekt men naar andere vormen (straat - in plaats van buurtvergadering) en andere tijdstippen (ook eens s middags in plaats van altijd s avonds). Elke buurt beheert een jaarlijks budget van 25.000 gulden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie