Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm tikt DNB op de vingers

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Den Haag, 12 december 2000

Uit de antwoorden op kamervragen van het SP-kamerlid Marijnissen blijkt dat minister Zalm van Financiën vindt dat alleen de rechter kan bepalen of De Nederlandse Bank (DNB) documenten kan achter houden in strafzaken als de Clickfondszaak. Zalm kiest hiermee de kant van de rechter, die onlangs hetzelfde concludeerde, en gaat in tegen de uitlatingen van de president van de DNB, Nout Wellink.

De rechtbank had eerder geoordeeld dat de DNB wel een beperkt verschoningsrecht heeft maar dat de rechter daarover oordeelt per geval en de DNB zich daar niet automatisch op kan beroepen. De rechter concludeerde verder dat "de wet niet voorziet" in een situatie waarbij niet bekend is om wat voor stukken het gaat en de rechter wel gevraagd wordt over een eventueel verschoningsrecht te oordelen. Wellink liet in het NRC Handelsblad weten dat de DNB zelf vooraf zou moeten kunnen bepalen welke informatie "relevant" is. Bovendien zou hij om wijzigingen van de "spelregels" in die richting hebben gevraagd bij de minister van Financiën.

Zalm bevestigt dit maar is het niet eens met Wellink. Volgens Zalm dient de rechter over de relevante stukken te beschikken om te kunnen oordelen of de DNB zich kan beroepen op een verschoningsrecht. Zalm kondigt aan met de minister van Justitie in overleg te treden om te kijken "in hoeverre in hierin nader voorzien zou moeten worden".

De SP is tevreden met de uitspraak van de minister. Nu de DNB onafhankelijk is geworden moeten er ook betere mogelijkheden zijn om te controleren in hoeverre de Bank haar toezichthoudende rol goed vervult.

Inlichtingen: Ewout Irrgang (070) 318 38 12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie