Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

China-reis wethouder Amsterdam heeft resultaat

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

China-reis wethouder Krikke heeft resultaat

Wethouder Krikke De wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid, Pauline Krikke, keerde maandag 11 december terug van een bezoek aan Shanghai en Beijing.

Aan het eind van de vorige week konden Pauline Krikke en de heer Liu Qi, burgemeester van Beijing (16 miljoen inwoners), aankondigen dat Beijing voor Amsterdam heeft gekozen als vestigingsplaats voor een kantoor dat zal dienen als centraal punt voor de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van technologie, met name ICT en bio/med-technologie. De drie kenniscentra van Beijing en het Amsterdam Science Park in de Watergraafsmeer zullen daarbij gezamenlijk trekker zijn.

De hoofdstad van China is hard op weg om het grootste ICT-centrum van China te worden, met hoogstaande universiteiten en technologische instituten. Beijing ziet zijn Amsterdamse kantoor als een startpunt om zich verder in Nederland en Europa te kunnen oriënteren op ICT-ontwikkelingen. Het kantoor zal fungeren als ankerpunt, onder meer voor een aantal talentvolle promovendi in de bèta-wetenschappen uit China die, mede begeleid door het Amsterdam Science Park, het onderzoek voor hun proefschrift in Nederland zullen doen. Daardoor krijgt de vestiging in Amsterdam een incubator-functie voor startende Chinese en Nederlandse bedrijven.

Er is in Amsterdam grote behoefte aan ICT-opgeleide mensen, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Pauline Krikke: "Ik verwacht dat in het kielzog van dit kantoor een intensivering van de wederzijdse wetenschappelijke en economische betrekkingen zal volgen, temeer daar China steeds meer openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en op het punt staat opgenomen te worden in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Bedrijven in de Amsterdamse regio kunnen op deze manier een voet aan de grond krijgen in China en omgekeerd." Beijing vindt, net als Amsterdam, dat ICT en biotech belangrijke nieuwe pijlers zullen worden van de economie en de werkgelegenheid. De wethouder verwelkomt dan ook graag een Chinese vestiging in Amsterdam die zich juist richt op ICT.

Enkele weken geleden heeft de loco-burgemeester van Beijing, de heer Liu Zhiahua, verantwoordelijk voor het kennisbeleid in Beijing, een verkennend bezoek gebracht aan Europa, waaronder Nederland. Hij deed daarbij Amsterdam aan, dat zich net als Beijing ontwikkelt tot een ICT-centrum. De wethouder bracht de loco-burgemeester in contact met het Amsterdam Science Park dat oren had 2 voor contacten met China.

De wethouder is blij dat de sinds 1994 bestaande zusterband met Beijing op deze manier wordt versterkt. Pauline Krikke: "China wordt belangrijk op het economisch wereldtoneel, maar zeker ook op het gebied van de regio's. Ik zie dat in Europa ook steeds meer gebeuren, namelijk dat regio's elkaar kunnen stimuleren en bedienen met kennis, informatie en natuurlijk ook handel en bedrijvigheid over en weer. Voor de diversiteit van onze economie en werkgelegenheid is dit uitermate belangrijk."

Tijdens het bezoek aan Shanghai, dat voor het eerst door de wethouder werd bezocht, bleek dat er serieuze aandacht is van potentiële investeerders voor de hotelbranche in Amsterdam. Hier is immers plaats voor meer hotelkamers, vooral buiten de binnenstad. Een Chinese vestiging zou positief kunnen werken voor de onderlinge betrekkingen en voor de Chinese bedrijvigheid in Amsterdam zelf. Ten slotte zijn er afspraken gemaakt over uitwisseling van kennis en ervaring op het terrein van stadsreiniging en afvalverwerking. China is geïnteresseerd in de wettelijke structuren, de wijze van financiering en de verwerking van afval. Milieu heeft momenteel hoge prioriteit in het zich snel ontwikkelende China.

Er zullen mensen uit China ervaring komen opdoen in Amsterdam. Ook hier verwacht de wethouder op termijn een behoorlijk effect op de Amsterdamse werkgelegenheid, omdat bedrijven in deze branche makkelijker in contact zullen komen met China en omgekeerd.

Amsterdam, 12 december 2000

Pb-115 Mechtild Rietveld 5522042

© gemeente Amsterdam - 14-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie