Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbescherming luidt noodklok 'verborgen bio-industrie'

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Herrie op het plein

Herrie op het Plein
Dierenbescherming luidt noodklok over 'verborgen bio-industrie'

Den Haag 8 december 2000: Opnieuw spreekt er een klokkenluider. Ditmaal één bij de Dierenbescherming. Dinsdag 12 december spreekt de klokkenluider van de Dierenbescherming de Tweede Kamer toe over de wantoestanden in de verborgen bio-industrie. Dit is een vrij onbekende sector waarin miljoenen eenden, kalkoenen, konijnen en struisvogels hun dagen slijten zonder dat er enige wet- en regelgeving voor bestaat. Met een petitie en 189.000 handtekeningen dringt de Dierenbescherming er bij de politiek op aan dat er met spoed huisvestings- en verzorgingsregels voor deze diersoorten komen.

Is de 'gewone' bio-industrie bij de meeste mensen wel bekend, vrijwel niemand realiseert zich dat ook dieren zoals konijnen, kalkoenen, eenden en struisvogels onder vergelijkbare omstandigheden gehouden worden. De Dierenbescherming spreekt dan ook over de 'verborgen bio-industrie'. In gazen kooien, donkere stallen en dicht op elkaar slijten deze dieren hun korte en erbarmelijke leven. Het eindresultaat: een stukje vlees dat vaak met kerst op tafel komt. De Dierenbescherming vindt dat er zo snel mogelijk goede wet- en regelgeving komt voor de wijze waarop deze dieren gehouden worden. Een paar voorbeelden: water voor de eenden, de mogelijkheid tot sociaal contact voor de konijnen, meer ruimte voor de kalkoenen en de struisvogels niet meer hier houden, maar in Zuid-Afrika. Een proces dat al enige jaren duurt en tot op de dag van vandaag laat het Ministerie van Landbouw het afweten. De Dierenbescherming is het wachten zat en voert daarom actie!

De actie van de Dierenbescherming op dinsdag 12 december zal om 13.45 uur bij de ingang van de Tweede kamer op het Plein in Den Haag plaatsvinden. Tijdens de actie zal een klokkenluider namens de Dierenbescherming hardop de klok luiden. Pieter ter Veer, de voorzitter van de Vaste Kamer Commissie voor LNV, wordt toegesproken over de wantoestanden in deze sector en gemaand tot actie. Om deze eis kracht bij te zetten ontvangt hij 189.000 handtekeningen van mensen die het met de Dierenbescherming eens zijn. De klokkenluider wordt bijgestaan door een konijn, een kalkoen, een eend en een struisvogel, alle meer dan levensgroot.

einde bericht

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie