Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwerp-vergunning voor ESD Delfzijl vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 12 december 2000 Persbericht nr.218

Ontwerp-vergunning voor ESD vastgesteld

Gedeputeerde Staten hebben een nieuwe ontwerp-vergunning voor het bedrijf ESD in Delfzijl vastgesteld. De nieuwe vergunning bevat aangescherpte normen voor de uitstoot van SO2, voor de bodembescherming en voor de uitstoot van stof. Door het aanscherpen van deze regels verwacht de Provincie dat de overlast voor de omgeving minder wordt. De nieuwe vergunning is nodig omdat een eerdere ontwerp-vergunning in een beroepsprocedure door de rechter is geschorst.

ESD is producent van siliciumcarbide en behoort tot de chemische industrie. Siliciumcarbide is bijna zo hard als diamant en wordt onder andere gebruikt in de industrie als slijpmiddel. De vergunning die ESD heeft maakt het mogelijk om 65.000 ton siliciumcarbide per jaar te produceren. ESD wil graag in een nieuwe vergunning een uitbreiding van de productie tot 80.000 ton. De provincie wil deze uitbreiding wel toestaan, maar stelt daaraan wel een aantal eisen. De productie van siliciumcarbide heeft namelijk een aantal gevolgen voor het milieu, waaronder geuroverlast, uitstoot van zwaveldioxide, verontreiniging van de bodem en de uitstoot van stof.

Strengere eisen en normen

In de nieuwe vergunning worden strengere eisen gesteld aan de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) en stof dan in de geschorste vergunning. De verzuring die optreedt door de uitstoot van SO2 wordt dan minder. De uitstoot van stof moet ook verder worden beperkt in de nieuwe vergunning. Dit veroorzaakt namelijk overlast in de directe omgeving van de fabriek. Ook worden er in de vergunning aanvullende eisen gesteld om de bodem te beschermen. De eisen die aan geur worden gesteld, zijn er net als in de geschorste vergunning op gericht om de overlast te halveren. Dat vindt de Provincie een acceptabele norm.

Procedure

De Provincie verwacht dat de nieuwe normen haalbaar zijn voor het bedrijf. De ontwerp-vergunning ligt vanaf 18 december ter inzage tot en met 15 januari 2001. In die periode kunnen er schriftelijke bezwaren worden ingediend. Op 9 januari wordt er om 20.00 uur in 'de Molenberg' in Delfzijl een hoorzitting gehouden. Het is dan mogelijk mondeling bezwaren tegen de vergunning in te dienen. De Provincie zal, na de verwerking van eventuele bezwaren, de vergunning dan in februari vaststellen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie