Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gronings scholingsproject werkloze allochtonen afgerond

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 12 december 2000 Persbericht nr
. 222

Scholingsproject langdurig werkloze allochtonen afgerond

Vandaag voltooien 32 deelnemers aan het scholingsproject "Integratie nieuwkomers, oudkomers en allochtonen" (INOA) hun opleiding tot metaalbewerker of electromonteur. Ter gelegenheid hiervan krijgen de deelnemers een certificaat uitgereikt. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Bonte Koe in Groningen. Dertien deelnemers hebben inmiddels een driejarige werk-/leerovereenkomst voor minimaal 24 uur in de week bij het uitzendbureau Start.

In totaal zijn 40 langdurig werkloze allochtonen opgeleid voor functies in de electro- en de metaalsector. Voor alle deelnemers die het project met goed gevolg afronden (zowel theorie als stage) wordt een baangarantie afgegeven door Aval Opleidingen. Dertien deelnemers hebben inmiddels een baan; van de overige deelnemers loopt momenteel een deel stage en een aantal zit in de bemiddelingsprocedure naar een baan.
Het project, dat eind 1999 startte, is een initiatief van het Bureau Ontwikkeling Arbeidsmarktprojecten in samenwerking met Arbeidsvoorziening, Sociale Diensten en Aval Opleidingen. Het project levert een bijdrage aan de oplossing van de tekorten aan gekwalificeerd personeel in technische beroepen en de moeizame instroming van nieuwkomers, oudkomers en allochtonen op de arbeidsmarkt. Deze doelgroep heeft gemiddeld een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Door het ontbreken van Nederlandse certificaten en diploma's en de matige beheersing van de Nederlandse taal is het voor deze mensen vaak moeilijk om bij bedrijven 'binnen' te komen. Het project INOA wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds, de Provincie Groningen, door het bedrijfsleven en door de Uitkerende Instanties.

Opleiding

Tijdens de opleiding werden de deelnemers opgeleid in drie groepen. Twee van de drie groepen werden opgeleid voor beroepen in de metaal en de derde groep werd opgeleid voor een electrotechnisch beroep. De opleiding metaal bestond uit een training in de basiskennis van het bewerken van metaal gevolgd door een verdere opleiding in de scheidings- en verbindingstechnieken en de verschillende lasprocessen. Naast het onderscheid in processen werden de deelnemers ook bekend gemaakt in het werken in de praktijk met verschillende materialen als bijvoorbeeld pijpen en platen.
De opleiding electro bestond een vaktechnische scholing tot maximaal monteur sterkstroominstallatie niveau 2 van de WEB. In beide opleidingen hebben de deelnemers het VCA (veiligheid) certificaat kunnen behalen.
Beide opleidingen duurden 26 weken gevolgd door een stage van 20 weken. Na het (goed) afronden van de stage volgt een driejarige werk-/leerovereenkomst voor minimaal 24 uur per week bij Start.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Désirée Bosch, afd. Bestuurscontacten, provincie Groningen, tel: (050) 3164625, fax (050) 3138193, e-mail: (d.bosch@prvgron.nl) Voor overige informatie over de provincie willen wij u tevens wijzen op onze homepage: www.prvgron.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie