Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA voorziet meer kosten voor bestrijding BSE

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Europese begroting 2001:meer geld voor bestrijding BSE

Straatsburg, 12 december 2000

CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat, woordvoerder voor de landbouwbegroting, voorziet nog voordat de begroting 2001 definitief is vastgesteld een eerste herziening in de maanden februari, maart. De herziening is nodig om de extra kosten ter bestrijding van de BSE te financieren.

Albert Jan Maat had als rapporteur voor de landbouwbegroting in het kader van de tweede lezing en de conciliatie voorgesteld om de helft van de beschikbare marge binnen de landbouwbegroting (¤ 600 miljoen) te gebruiken ter bestrijding van BSE en het verhogen van de voedselveiligheid.

Maat: "Tijdens het overleg met de Raad van Ministers bleken de lidstaten niet bereid meer dan 60 miljoen uit te trekken. Inmiddels heeft de Raad onder druk van het Parlement, de Europese Commissie en niet te vergeten de publieke opinie maatregelen genomen zoals het verbod op diermeel, het testen van alle dieren ouder dan 30 maanden en het opkomen van runderen voor destructie. De Raad mag blij zijn als ze het redden met 600 miljoen ¤ die ik oorspronkelijk had voorgesteld. Hoogstwaarschijnlijk lukt ze dat niet. Ik verwacht namelijk dat er naast het opkopen (kosten ¤ 875 miljoen) van 625.000 ton rundvlees ook overgegaan zal worden tot interventie. Ook zal men geld beschikbaar moeten stellen ter cofinanciering van de BSE-tests. Al met al lijkt een totale kostenraming van 1,5 tot 2 miljard niet onrealistisch. De beschikbare ruimte binnen de landbouwbegroting 2001 ligt op het ogenblik dankzij de relatief hoge dollarkoers en de gunstige marktsituatie in een aantal sectoren op ¤1,1 miljard. Al met al zal in februari/maart een eerste herziening van de begroting moeten komen om dit geld daadwerkelijk vrij te maken."

De trage besluitvorming over BSE in de Raad van Ministers kost veel extra geld. Er werd geen voorzorgsbeleid gevoerd maar vooral gereageerd op nieuwe haarden van BSE. Extra geld voor BSE kan alleen wanneer lidstaten meer afdragen aan de EU. Als bij de herziening de totale reserve wordt gebruikt is de bodem van de huidige landbouwbegroting bereikt.

Woordvoerder: Albert Jan Maat. tel: 00-33 388 17 5954 Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED. tel 00-32 475 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie