Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Topfiscalisten KUB over nieuwe belastingwet

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Brabant
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

Topfiscalisten KUB dinsdag 12 december met kritisch commentaar en praktische adviezen over nieuwe belastingwet

Belastingherziening 2001 vol haken en ogen

Belastingsexperts, maar ook geïnteresseerde leken kunnen dinsdag 12 december hun licht opsteken bij de hoogleraren fiscaal recht van de KUB. Zij zullen tijdens een gratis toegankelijk avondcongres de wet kritisch onder de loep nemen, maar ook praktische adviezen - bijvoorbeeld over de oudedagsvoorziening - verstrekken. Ze adviseren overigens degene die een BV wil oprichten, dat voor 2001 te doen. Daarna wordt het een stuk duurder.

De nieuwe belastingwet verdient in de ogen van alle Tilburgse hoogleraren die zich met fiscaal recht bezighouden, bepaald geen schoonheidsprijs. De wet, die in 2001 van kracht wordt, is op veel punten een verbetering, maar heeft allerlei effecten waarbij grote vraagtekens moeten worden gezet. Zo pakt de nieuwe wet bijvoorbeeld voor veel familiebedrijven slecht uit. Bedrijven die overgaan van ouders op kinderen, zijn in het nieuwe stelsel veel duurder uit dan daarvoor. Het Tilburgse vijftal zal ook ingaan op zaken als oudedagsvoorzieningen (prof. dr. Gerry Dietvorst), vennootschapsbelasting (prof. dr. Jan van der Geld), personenvennootschappen (prof. dr. Peter Essers), de aanmerkelijkbelangregeling en terug uit de BV (prof. dr. Arie Rijkers) en varia uit de zogenoemde veegwet - waarmee inmiddels allerlei 'reparaties' zijn verricht (dr. Gerard Meussen). Wat betreft de invoering van de wet zijn de fiscaal specialisten het erover eens dat de kwaliteit van wetgeving zeer in het geding is door de grote haast waarmee de nieuwe belastingwet wordt ingevoerd. Essers noemt de gang van zaken onverantwoord: "Met de veegwet zijn al talloze aanpassingen geschiedt, en zelfs die aanpassingen blijken al weer herzien te moeten worden."

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie