Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Supersnelle internetverbinding voor 4400 SSH-kamerbewoners

Datum nieuwsfeit: 12-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

13 december 2000

Supersnelle internetverbinding voor 4400 SSH-kamerbewoners

De Stichting Sociale Huisvesting Utrecht (SSH) heeft op 12 december haar handtekening gezet onder een plan voor internetaansluitingen in alle kamers van de SSH-complexen Ina Boudier-Bakkerlaan, Tuindorp-West, Warande en Cambridgelaan.

Het gaat om de aanleg van een zeer geavanceerd glasvezelnet dat voor de liefhebbers het neusje van de zalm betekent. Tegen een vast bedrag van 29 gulden per maand krijgen student-bewoners ieder de beschikking over een bandbreedte van maar liefst 100Mb. Dat is 50 maal zoveel als KPN en andere providers bieden. Met zoveel bandbreedte is het bijvoorbeeld mogelijk grote bestanden te downloaden en tegelijk rustig verder te surfen over het web. Een gewone telefoonaansluiting en ook ISDN vallen hierbij in het niet. Dit project is qua omvang het grootste dat voor kamerbewoners in het hoger onderwijs wordt gerealiseerd.

De SSH investeert hierin 7 miljoen gulden. Dit project was echter niet haalbaar geweest zonder de bijdrage van Cap Gemini Ernst & Young, Universiteit Utrecht en Hogeschool van Utrecht die ieder respectievelijk 100.000, 150.000 en 100.000 gulden bijdragen aan deze 7 miljoen.

De Universiteit en Hogeschool nemen bovendien de aansluiting met het eigen net en Surfnet, het gigabit net van het hoger onderwijs, voor hun rekening. De aanlegkosten bedragen 400.000 gulden. De Universiteit Utrecht verzorgt gratis de toegang voor studenten van universiteit en hogeschool tot het internet. Andere participanten in dit project zijn REMU-dochter Telecom Utrecht NV, Dimension Data Nederland BV en Telfort.

Op de SSH-complexen wonen echter niet alleen studenten. De niet-studenten kunnen geen aansluiting op internet krijgen via Surfnet. Voor hen is voorzien in een internet-aansluiting via Telfort. Dit alles zonder extra kosten voor de bewoners.

Met deze voorziening voorziet de SSH in een groeiende behoefte onder studenten/bewoners om voor studie en werk te communiceren via een hoogwaardige internetverbinding. De kosten zal de SSH via de huur innen. De huidige huurders krijgen de keuze om aangesloten te worden op dit moderne net, bij elke nieuwe huurder zal dit automatisch worden ingevoerd.

De voorbereidende werkzaamheden starten in januari, het aanleggen van de netwerken start voorjaar 2001. De aansluitingen zullen in fasen gereed komen. In totaal zullen de werkzaamheden anderhalf jaar in beslag nemen.Dit project past in het beleidsvoornemen van de SSH om op termijn alle woonruimte van een internetaansluiting te voorzien.

Voor nadere informatie:
Coby de Vries
SSH Utrecht
030-2525701
06-22378241
(c.devries@sshu.nl)

Gewijzigd:Dinsdag, 12 december 2000 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie