Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TKN-Certificaat voor bezitters van Klein Vaarbewijs 2

Datum nieuwsfeit: 16-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 11-8-2000

ALGEMEEN - TKN-Certificaat voor bezitters van Klein Vaarbewijs 2TKN-Certificaat voor bezitters van Klein Vaarbewijs 2

Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond introduceert samen met de examencommissie Theoretische Kust Navigatie (TKN) een verkort examen voor bezitters van Klein Vaarbewijs 2.

Met ingang van het eerstkomende TKN-examen (16 december 2000) zijn de bezitters van het Klein Vaarbewijs 2 in de gelegenheid om deel te nemen aan dit verkorte examen.

In dit examen wordt in het bijzonder ingegaan op het navigeren op echte zeekaarten en het werken met het GPS. Ook zal de kandidaat aan de tand worden gevoeld over zijn meteorologische kennis. Dit speciaal wat betreft het werken met weersberichten van Nederlandse en Engelse weerstations.

In het komende najaar zullen een aantal opleidingsinstituten en watersportverenigingen een verkorte cursus (5-6 avonden) organiseren, welke geheel gericht is om de bezitters van het Klein Vaarbewijs 2 tot het examenniveau op te leiden. Voor deze groep watersporters is het dus niet meer nodig om de uitgebreide cursus TKN (10-16 avonden) te volgen.

Met het KNWV-Certificaat TKN op zak heeft men aangetoond over
voldoende kennis te beschikken om verantwoord op zee te kunnen navigeren. Tevens maakt het TKN-certificaat deel uit van de
opleidingseisen voor de CWO-diploma's Zeevaart III en IV.
Verschillende verzekeringsmaatschappijen geven de bezitters van het TKN-certificaat kortingen op de premie van hun
Pleziervaartuigverzekering.

Het KNWV heeft voor geïnteresseerden een gratis informatieboekje beschikbaar dat is aan te vragen bij (info@knwv.nl) of gewoon een briefje sturen: KNWV Postbus 53034 1007 RA Bunnik.

Elektronische navigatie op zee.

Met de komst van de elektronische navigatiemiddelen hebben vele watersporters hun grenzen verlegd naar buitenlandse havens. Was het vroeger noodzakelijk om met behulp van kaart, kompas en log je plaats op onze wereldbol te bepalen. Nu wordt dit rekenwerk moeiteloos overgenomen door (D)GPS. En ook het type schipper is veranderd. Eerst kenden we de generatie schippers, die vanuit de (les-)jol doorgroeide naar een heus kajuitzeiljacht. Door de economische situatie in Europa zien we nu 'instappers', die maar direct een 34-voeter of groter bestellen. Even een paar instructie-lessen door de verkoper en weg zijn ze. En vaak het eerste of tweede jaar naar de (Wadden-)zee. De GPS wordt de schipper aan boord en de videoplotter geeft precies aan waar we zijn. Wat kan er nog gebeuren.
Om toch wat 'veiligheid' in te bouwen en voor zijn bemanning als deskundige te worden aangezien, volgt de schipper een cursus
Vaarbewijs en behaalt ook nog even het Marifoon-bedieningscertificaat.

"Om alleen met deze kennis de zee op te gaan is absoluut onvoldoende", vindt Wim Loots, Hoofd Opleidingen en Kaderontwikkeling van het KNWV. Om veilig op zee te kunnen varen en navigeren is meer nodig. Een opleiding TKN (Theoretische Kust Navigiatie) bij een door het KNWV erkende docent is een must. Een erkende TKN-docent heeft als (oud) koopvaardij- of marineofficier veel ervaring als zeeman en
watersporter. In tegenstelling tot de vele Vaarbewijs-docenten hebben alle erkende TKN-docenten hun proeve van bekwaamheid afgelegd ten overstaan van de Examencommisie TKN. Een borg voor kwaliteit.

De docent leert zijn cursisten de kneepjes van het vak: varen op stroom, de voorschriften uit de BVA (vroeger het
Zee-aanvaringsreglement), het nieuwe Scheepvaartreglement Territoriale Zee en een portie uitgebreide meteorologie.

Daarom is volgens Wim Loots een dergelijke cursus de investering dubbel en dwars waard. Een cursus van afhankelijk van de
vooropleiding, minimaal 5 (voor houders van het Klein Vaarnbewijs 2) tot maximaal 16 (gezellige) winteravonden en een afronding met een officieel KNWV-examen is de basis voor een verantwoorde keus om op open water te gaan varen. Bemannings- en familieleden zullen zich beduidend geruster voelen. Zij bemerken snel de zelfverzekerdheid bij de schipper en zullen veel meer van de zeereis genieten dan voorheen.

Het KNWV heeft voor belangstellenden de gratis informatiebrochure TKN beschikbaar. Naast de exameneisen treft u hierin een lijst van erkende en (nog) niet erkende docenten en opleidingsinstituten.

Laat meer artikelen zien over: KNWV AlgemeenNoot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie