Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunststof zenuwgeleider zorgt voor goed herstel zenuwfunctie

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Afbreekbare kunststof zenuwgeleider zorgt voor goed herstel zenuwfunctie

Wanneer een zenuw door een ongeval wordt beschadigd of doorgesneden, raakt het orgaan waarmee de zenuw verbonden is zijn functie kwijt. Maar drs. Marcel F. Meek ontdekte dat met het implanteren van holle kunststof zenuwgeleiders de functie hersteld kan worden. De afbreekbare kunststof implantaten blijken zelfs voor een sneller herstel te zorgen dan een donorzenuw. Meek promoveert op 13 december 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De laatste tien jaar is er gewerkt aan de ontwikkeling van afbreekbare kunststof zenuwgeleiders. Het gaat om een kunststof op basis van het DL-Lactide en het Î -Caprolacton dat het lichaam zelf afbreekt wanneer zijn functie is vervuld. Dergelijke materialen worden de laatste jaren steeds vaker toegepast in het menselijk lichaam, ook in de zenuwchirurgie. Meek verrichte dierexperimenteel onderzoek, maar verwacht dat de zenuwgeleider op termijn ook bij patiënten toegepast zal worden.

Zenuwletsel wordt tegenwoordig nog hersteld met een zenuwtransplantaat van de patiënt zelf, maar dat betekent een extra operatie en bovendien dat er op die andere plaats in het lichaam een zenuw wordt opgeofferd. Daar kunnen dan complicaties ontstaan. Bovendien kunnen zenuwvezels op de plek van de aanhechting van het transplantaat ongecoördineerd uitgroeien, wat pijnlijk is voor de patiënt. Dit is niet het geval bij een holle zenuwgeleider, omdat de beide zenuwstompen daar binnenin worden gehecht.

De promovendus constateert dat bij ratten het herstel van de heupzenuw sneller gaat met een kunststof zenuwgeleider dan met een normaal transplantaat. Toch is het functionele herstel van de zenuw met behulp van de zenuwgeleider nog niet volledig; het gevoel blijkt beter te herstellen dan de motoriek. Hoe langer het traject dat de zenuw moet overbruggen, hoe minder goed het zenuwherstel is. Maar eiwitten uit spierweefsel kunnen een stimulerende rol spelen. Meek constateert dat de ratten waarbij een zenuwgeleider gevuld met spierweefsel was geïmplanteerd, sneller herstelden dan ratten waarbij het defect in de zenuw was overbrugd met een eigen zenuwtransplantaat.

Om langere zenuwdefecten succesvol te kunnen overbruggen is verder onderzoek nodig naar de optimale eigenschappen van de zenuwgeleider. Daarnaast is het van belang om uit te vinden hoe de regenererende zenuwuiteinden precies uitkomen op hun oorspronkelijke bestemming en daar ook een goede functionele aansluiting weten te maken. /IMK

Marcel F. Meek (Groningen, 1973) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Plastische Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen en de afdeling Medische Fysiologie van de RUG en in samenwerking met de afdeling Polymeerchemie, het Centraal dierenlaboratorium, het Laboratorium voor histologie en elektronenmicroscopie en Polyganics B.V. Het onderzoek is medegefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting (AZG) en stichting "De Drie Lichten", Hilversum. Meek is momenteel aangesteld als AGIKO (assistent geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker; de opleiding tot plastisch chirurg gecombineerd met promotieonderzoek) in het AZG.

Meer bijzonderheden

Onderzoek

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie