Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdachten Heldense gijzeling krijgen 10 en 20 jaar cel

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hoge Raad der Nederlanden

Rechtbank Roermond: Verdachten Heldense gijzeling veroordeeld tot 10 en 20 jaar cel

Bron: Bureau Voorlichting en Communicatie RM 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-12-2000

De twee verdachten in de Heldense gijzelingszaak zijn op woensdag 13 december door de rechtbank Roermond veroordeeld tot zware straffen. De hoofdverdachte kreeg de maximum gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd. De tweede verdachte werd tot tien jaar cel veroordeeld.

De mannen gijzelden in maart van dit jaar zes mensen in een woning in de gemeente Helden. Even daarvoor hadden zij op de snelweg op een naast hen rijdende automobilist geschoten, die daarbij niet werd geraakt. In de woning volgde een langdurige gijzeling, waarbij de daders losgeld en een vluchtauto eisten. Drie vrouwelijke gegijzelden werden verkracht en met de dood bedreigd. Een van de mannen loste een schot toen drie slachtoffers probeerden te ontsnappen. Daarbij werd niemand geraakt. Ook is vanuit de woning op agenten geschoten.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met de mate waarin de Heldense samenleving is geschokt door de uitzonderlijk gewelddadige gebeurtenissen. De hoofdverdachte was al eerder veroordeeld tot een lange gevangenisstraf wegens een vrijheidsberoving met dodelijke afloop. De tweede verdachte kreeg een minder zware straf, omdat hij een ondersteunende, minder gewelddadige rol speelde. Ook is hij niet eerder veroordeeld. Wel werd hem aangerekend dat hij zich niet aan de gijzelingsactie heeft onttrokken, terwijl hij daartoe wel de kans heeft gehad.

Zie ook uitspraak AA8992

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA8991

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie